Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

MH musí znova prehodnotiť investičné zmluvy s PSA a Hyundai/Kia

BRATISLAVA - Najvyšší súd SR (NS SR) na svojom piatkovom pojednávaní uložil Ministerstvu hospodárstva SR (MH) povinnosť znova prehodnotiť investičné zmluvy uzavreté medzi SR a spoločnosťami Hyundai/Kia a PSA Peugeot Citoën.

MH musí znova určiť v investičných zmluvách, ktoré časti sú obchodným tajomstvom a jasne definovať z akého dôvodu. Žaloby týkajúce sa utajovania informácií podala na ministerstvo mimovládna organizácia Priatelia Zeme-CEPA.

"Aj keď niektoré časti budú označené ako obchodné tajomstvo a pritom sa budú týkať verejných financií, musí ich ministerstvo zverejniť," povedal pre agentúru SITA po skončení pojednávania programový koordinátor organizácie Priatelia Zeme - CEPA Roman Havlíček. Ako dodal, organizácia je s výrokom súdu spokojná. "Rozhodnutie súdu jednoznačne potvrdzuje, že ministerstvo konalo protizákonne," uviedol Havlíček.

V prípade automobilovej spoločnosti Kia žiadali Priatelia Zeme-CEPA, aby boli zverejnené aj informácie o prínosoch investície pre verejné financie, uznesenia vlády k týmto zmluvám a materiál, na základe ktorého vláda rozhodla o dotácii na regionálny rozvoj Žiliny, ktorá súvisí s výstavbou prevádzky Kia.

Podľa organizácie zostávajú utajené aj materiály o investícii firmy Whirlpool, ako aj podklady, na základe ktorých vláda rozhodla o priznaní investičných stimulov pre ďalšie súkromné firmy. Zverejnenie všetkých materiálov vymáha spoločnosť Priatelia Zeme-CEPA súdnou cestou.

Priatelia Zeme sú medzinárodnou federáciou environmentálnych organizácii, ktoré sa usilujú o sociálnu, ekonomickú a environmentálnu spravodlivosť. Pôsobia v 71 krajinách sveta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu