Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Labsímu opäť neudelili azyl, zrejme sa odvolá

Mustafa Labsi
Mustafa Labsi

BRATISLAVA - Údajnému alžírskemu teroristovi Mustafovi Labsímu opäť Migračný úrad ministerstva vnútra neudelil azyl. Dnes o tom informoval hovorca ministerstva Erik Tomáš. Labsího advokát však povedal, že rozhodnutie zrejme opäť napadne na súde. Úrad Labsího žiadosť opäť posudzoval po tom, čo mu ju vo februári vrátil súd pre slabé odôvodnenie. Labsí žije na strednom Slovensku v pobytovom tábore.

"Migračný úrad MV SR rozhodol o neudelení azylu pre Mustafu Labsího. Dôvodom je, že nespĺňa zákonom stanovené podmienky," povedal Erik Tomáš. Podľa advokáta Martina Škamlu však Labsímu v rodnej krajine, kde ho odsúdili na doživotie za účasť v teroristickej skupine, hrozí mučenie, a tak má právo na udelenie azylu alebo doplnkovej ochrany.

"Pravdepodobne sa obrátime na súd," povedal ČTK Škamla. Alžírčan môže na Slovensku zostať, kým o jeho azyle nepadne definitívne rozhodnutie. Práve žiadosťami o azyl sa v minulosti vyhol vyhosteniu na desať rokov, o ktorom úrady rozhodli pred viac ako dvoma rokmi. Už po štvrtý raz mu žiadosť o azyl úrady zamietli, keďže by vraj mohol ohrozovať bezpečnosť na Slovensku. Labsí však vo februári na súde novinárom tvrdil, že nie je nebezpečný.

"Nikdy v živote som nemal styky s teroristami, nikdy som nikoho neudrel, nezaútočil na nikoho," povedal. Napriek tomu sa bojí, že ho doma v Alžírsku zabijú. Zástupkyňa migračného úradu vtedy vyhlásila, že muž je príslušníkom salafistickej skupiny, ktorá je odnožou teroristickej siete al-Káida. Podľa úradu má v každej krajine, kde sa ukázal, na svedomí nejakú kriminálnu činnosť. Má zakázané vkročiť do USA, Kanady, Británie, Francúzsko ho odsúdilo na päť rokov za prípravu teroristických útokov.

Bratislavskému krajskému súdu však vo februári tieto argumenty nestačili, a preto Labsího poslednú žiadosť úradu vrátil a žiadal doplniť dôvody i aktuálne informácie o situácii v Alžírsku. Labsí vraj chce zostať na Slovensku kvôli bezpečnosti, ale aj synovi a manželke, s ktorou sa však rozvádzajú. Labsí ale tvrdil, že so ženou vychádzal veľmi dobre. Spojenie rodiny je ďalším z dôvodov pre azyl.

Od februára muž trávi čas za múrmi tábora v Opatovskej Novej Vsi, kde síce nie je taký prísny režim ako v policajných zariadeniach, ale dodnes mu nedovolili žiadnu vychádzku. Eskorta ho sprevádza, aj keď si ide vybrať peniaze do bankomatu. Slovenské úrady v minulosti odmietli aj žiadosti o azyl dvoch údajných čečenských teroristov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu