Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

ÚS Majskému zamietol sťažnosť na špecializovaný súd

Jozef Majský
Jozef Majský

KOŠICE - Ústavný súd odmietol sťažnosť podnikateľa Jozefa Majského na činnosť Špecializovaného trestného súdu, kde Majský čelí obžalobe z tunelovania nebankových inštitúcií. Vyplýva to z nálezu súdu zverejnenom na jeho internetovej stránke.

Majský v podaní proti súdu, ktorý je nástupcom bývalého Špeciálneho súdu, spochybňoval napríklad spôsob vymenovania jeho sudcov. Ústavnú sťažnosť podal Majského advokát Peter Filip v septembri. V sťažnosti upozornil, že sudcov novovzniknutého súdu nevymenovala Súdna rada, ako to vyžaduje zákon, a tým sa porušuje ústavné právo na zákonného sudcu.

"Podľa názoru ústavného súdu námietku, podľa ktorej v trestnej veci sťažovateľa nekonajú zákonní sudcovia z dôvodu, že neboli pridelení na Špecializovaný trestný súd Súdnou radou, treba považovať za zjavne neopodstatnenú," uvádza sa v náleze Ústavného súdu. Súd tiež za neopodstatnené označil aj niektoré ďalšie časti sťažnosti. Ústavný súd tak vydal podobné stanovisko ako v predchádzajúcich prípadoch.

Súd napríklad pred časom zverejnil nález, v ktorom nevyhovel podobnej sťažnosti muža zo skupiny údajného šéfa košického podsvetia Róberta Okoličányho. Na ústavný súd bolo už spolu doručených 16 podaní, ktoré napádajú fungovanie špecializovaného súdu. Ústavný súd rozhodol o siedmich podaniach, z nich päť odmietol a výsledku ďalších dvoch zatiaľ neinformoval.

Špecializovaný trestný súd nahradil v júli tohto roku bývalý Špeciálny súd, ktorého vznik označil Ústavný súd za protiústavný. Podľa nálezu súdu ostali verdikty Špeciálneho súdu právoplatné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu