Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rektor TU priznal pochybenia

Trenčianska univerzita
Trenčianska univerzita

BRATISLAVA - Vedenie Trenčianskej univerzity, ktorá bola podozrivá z pridelenia titulov po neštandardne krátkom štúdiu, priznalo pochybenia. Pred poslancami parlamentného školského výboru to urobil rektor Miroslav Mečár. Pripustil, že chybou boli aj prestupy z celoživotného na vysokoškolské štúdium.

Poslanci výboru sa dohodli, že na škole urobia prieskum, rokovanie o Trenčianskej univerzite však predčasne ukončili. Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v minulosti pridelila najmenej trom študentom vysokoškolské tituly za neštandardne rýchle štúdium. Univerzita tiež v minulosti umožnila prestup poslucháčov celoživotného vzdelávania na vysokoškolské štúdium, pričom im podľa médií uznala časť skúšok.

Pochybenia už skôr potvrdil minister školstva Ján Mikolaj (SNS), ktorý zakázal Trenčianskej univerzite prijímať záujemcov na jeden študijný program. Vyzval tiež vedenie univerzity, aby trojici absolventov odňala tituly. Úrad tiež podal trestné oznámenie na prokuratúru pre podozrenie z podvodu, podplácania a falšovania verejnej listiny. Trestné oznámenie pre poškodzovanie dobrého mena podalo aj vedenie univerzity.

"Urobil som jedno chybné rozhodnutie," povedal Mečár. Pochybenia priznal najmä pri organizovaní celoživotného vzdelávania; časť jeho absolventov totiž mohla prestúpiť na vysokú školu a získať vysokoškolské tituly. Pripustil tiež, že členka akademického senátu a deti dekana Daniela Bánociho mohli získať tituly v rozpore so zákonom. Vzápätí však dekana Bánociho i členku akademického senátu obhajoval.

"Mojich kolegov považujem za dobrých a čestných ľudí. Ak k nejakým pochybeniam došlo, tak nie z ich strany," dodal. Mečár zároveň priznal chyby aj v systéme evidencie študijných výsledkov; do systému vraj mohli vstupovať aj sekretárky či asistenti, ktorí namiesto pedagógov zapisovali skúšky.

"Automatizovaný systém má mnohé nedostatky. Keď vie niekto heslo, vie tam vniknúť," dodal. Rektor pôvodne na školskom výbore žiadal vylúčenie médií a verejnosti z rokovania, koaliční poslanci však na to nemali dostatok hlasov. Neskôr výbor na návrh poslanca Ferdinanda Devínskeho (SDKÚ-DS) rozhodol, že v rokovaní o univerzite nebude pokračovať. Poslanec sa totiž obával, že by mohlo ísť o zásah do samosprávy vysokej školy. Mikolaj potvrdil, že na škole došlo k vážnym pochybeniam.

"Zdá sa, že situácia na škole je horšia a horšia," povedal. Ministerská kontrola na škole podľa neho potrvá najmenej tri týždne; kontrolóri preverujú spisy študentov od roku 2005 od podania prihlášky až po diplomovú prácu a záverečnú skúšku.

Podozreniu z udeľovania titulov za neštandardne rýchle štúdium čelila už skôr Právnická fakulta Západočeskej univerzity v Plzni; na fakulte chýbali aj desiatky diplomových a dizertačných prác absolventov. České ministerstvo školstva už podalo trestné oznámenie a kontroluje skutočnú dĺžku štúdia na všetkých fakultách v Česku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu