Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Domácej pálenky bude menej, úroda je slabá

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA - Milovníci domácej pálenky budú zrejme musieť spotrebu svojho obľúbeného nápoja do ďalšej jesene obmedziť. Ovocného destilátu bude v niektorých oblastiach Slovenska pre nízku úrodu o tretinu až polovicu menej ako vlani. Nižšia je v tomto roku najmä úroda jabĺk, dlhodobo klesá aj úroda sliviek, povedali majitelia páleníc.

Záhradkári podľa nich navyše nie sú ochotní platiť spotrebnú dať štátu a nespotrebované ovocie často radšej vyhodia. "Sezóna je tento rok slabá. Po iné roky sa pálilo aj deväť mesiacov, teraz neviem, či nebude za tri mesiace koniec," posťažoval sa vedúci mestskej pálenice v Nemšovej Milan Koníček.

Vypáleného destilátu bude podľa neho možno najmenej za posledných 20 rokov. Oblasť, kde štyri pätiny destilátu v pestovateľských páleniciach pochádzali zo skvasených jabĺk, postihla v tomto roku neúroda tohto ovocia. Slabšia je úroda aj v ďalších častiach Slovenka.

"Na záhrade som mal spolu 20 jabĺk a ani jednu slivku," tvrdil Pavel Varga z Rimavského Brezova, ktorý už pálenicu neprevádzkuje niekoľko rokov. Výrazne nižší záujem zákazníkov pocítili na začiatku sezóny pálenice napríklad aj v Skálniku, Lukovištiach na Gemeri či v Moravskom Lieskovom. Majiteľov páleníc trápi okrem neúrody ovocia aj odchod zákazníkov pre pomerne vysokú spotrebnú daň z liehu. "Nie je záujem, mám dojem, že sa páli doma," povedala Emília Uličná z pálenice v Čaradiciach v okrese Zlaté Moravce.

Situácia sa vraj stále zhoršuje. S pálením ovocia má skúsenosť už 43 rokov, no zatiaľ čo v minulosti mali za sezónu viac ako 2000 zákazníkov, vlani si prišlo svoj ovocný kvas vypáliť do Čaradíc iba 182 ľudí. Za liter 52-percentnej pálenky zaplatí záujemca v oficiálnej pestovateľskej pálenici v najčastejšie od 3,65 do 4,32 eura (od 110 do 130 korún), z čoho si štát zoberie 2,35 eura (70,8 koruny) dane.

V neoficiálnych páleniciach, ktorých je na Slovensku údajne okolo 20.000, vraj zaplatí záhradkár za liter pálenky približne dve eurá. Spotrebná daň z liehu by od marca budúceho roku mala vzrásť, s jej zvýšením už súhlasil parlament.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu