Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Rusko sa háda: pijeme v kríze menej alebo viac?

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA - Vodka sa stala jediným tovarom, na ktorom Rusi aj napriek kríze nešetria. Tvrdí to aspoň prieskum agentúry Nielsen, o ktorom dnes informujú ruské médiá. O vplyve krízy na spotrebu alkoholu sa však vedú spory. Podľa oficiálnych čísiel totiž produkcia alkoholu klesá – a v dôsledku menšej spotreby klesá aj úmrtnosť.

Na nákupe potravín teraz šetria štyri pätiny Rusov, na nákup oblečenia dve pätiny. Jedinou položkou, ktoré sa podľa prieskumu krátenia vyhli, zostali liehoviny. Ich odbyt vzrástol o päť percent, najskôr na úkor útrat v reštauráciách.

"Hospodárska kríza viedla k zvýšeniu spotreby alkoholu nielen v Rusku, ale všade vo svete. Je to späté s potrebou psychicky sa uvoľniť," usúdil expert Vadim Drobiz v denníku Nezavisimaja gazeta. Ďalším dôsledkom krízy je podľa neho to, že sa záujem spotrebiteľov presúva od nápojov s nižším obsahom alkoholu k silnejším liehovinám.

S inými údajmi prišlo naopak Centrum pre vypracovanie národnej alkoholovej politiky. Vinou odbytových ťažkostí vodky a ďalších tvrdých liehovín počas ôsmich mesiacov tohto roka klesla ich výroba o 14,4 percenta, vína o 5,6 percenta, piva o viac ako osem percent a kokteilov s nízkym obsahom alkoholu, obľúbených hlavne u mládeže, dokonca o 17 percent.

"Rusi počas krízy pijú menej, pretože jednoducho nemajú za čo," usudzuje profesor psychiatrie Alexander Gofman. Argumentuje aj úbytkom pacientov, trpiacich psychickými poruchami v dôsledku alkoholizmu.

Rusi menej pijú, a preto menej umierajú, tvrdí aj ministerstvo zdravotníctva. Od januára do augusta sa počet úmrtí znížil o asi 60 tisíc oproti rovnakému obdobiu minulého roka. Vďaka tomu, spolu s rastom pôrodnosti, tento rok v auguste sa po prvýkrát za 15 rokov populácie krajiny neznížila, ale mierne vzrástla - o tisícku občanov.

Štatistiky však nezahŕňajú nelegálnu výrobu alkoholu, na ktorú podľa odhadov pripadá 30 až 50 percent ruskej spotreby. Rusi vraj neprestali pre krízu piť, ale znova sa vracajú k "samohonke", teda načierno pálenej vodke. Tá bola v posledných rokoch na ústupe, o čom mal svedčať aj klesajúci počrt úmrtí na otravu nekvalitným alkoholom (z 33 tisíc v roku 2006 na vlaňajších 19 200).

"Ak v roku 2007 trh s nelegálnou vodkou predstavoval okolo 600 miliónov litrov, tento rok je najmenej 750 miliónov litrov," odhadol Drobiz.

Experti OSN v správe zverejnenej začiatkom mesiaca varovali, že ak Rusi pitie výrazne neobmedzia, krajinu v roku 2025 ubudne 11 miliónov obyvateľov. Nadmernej spotrebe alkoholu sa už teraz pripisuje to, prečo sa muži v Rusku v priemere nedožívajú ani šesťdesiatky.

Protialkoholické kampane sovietskeho vodcu Michaila Gorbačova v polovici 80. rokov znížili spotrebu približne o tretinu a podľa expertov zachránila asi 1,4 milióna životov. Gorbačovovi však popularitu nezískala, pretože pitie vodky sa považuje za národnú tradíciu.

V posledných rokoch Rusi pijú ešte viac ako v 90. rokoch. Vlani v obchodoch minuli za alkohol, vrátane piva, skoro rovnako ako za nové automobily. "Alkoholizmus sa stal národnou pohromou," varoval prezident Dmitrij Medvedev. Pozastavil sa sa nad tým, že na každého Rusa pripadá 18 litrov čistého liehu na rok. Konkrétne opatrenia proti tejto metle, po ktorých volá aj prezident, však ešte len vznikajú.

Podľa Drobiza pravidelne pije približne 100 zo 142 miliónov Rusov; drvivá väčšina si nalieva s mierou, ale o to viac alkoholu holduje zvyšných 25-30 miliónov ľudí.

"Tí, ktorí mali problém s alkoholom už predtým, len zväčšili dávku. Spravidla sa to týka ľudí z nižších spoločenských vrstiev, ktorí sa nedokážu prispôsobiť novým podmienkam," súhlasí odborník na alkoholizmus Vasilij Anc. Ďalší experti ako sociologička Natalja Zubarevičová už varujú, že v regiónoch postihnutých nezamestnanosťou vodka predstavuje tradičné únik z problémov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu