Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V Bratislave sa dnes začína neoficiálne stretnutie NATO

Bratislava
Bratislava (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V Bratislave sa dnes začína stretnutie ministrov obrany krajín Severoatlantickej aliancie (NATO). Ministri budú počas dvoch dní rokovať okrem iného o nových plánoch Spojených štátov na vybudovanie systému protiraketovej obrany či situácii v Afganistane.

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen vystúpi dopoludnia s príhovorom počas sprievodnej bezpečnostnej konferencie. Biely dom nedávno oznámil, že namiesto pôvodne navrhovaného systému protiraketového štítu v Česku a Poľsku chcú Spojené štáty vytvoriť nový systém protiraketovej obrany.

Schôdzka v Bratislave bude pre zástupcov 28 členských krajín Severoatlantickej aliancie jednou z prvých príležitostí na prerokovanie nového prístupu USA. Medzi kľúčové témy rokovaní bude patriť okrem misie ISAF v Afganistane a jej možného vojenského posilnenia aj transformácia a budúcnosť aliancie.

Dnes majú ministri obrany štátov NATO na pláne najmä kultúrny program a pracovnú večeru, hlavné rokovania sú naplánované až na piatok. Rasmussen, ktorý vedie NATO od augusta, sa však stretne s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) a prezidentom Ivanom Gašparovičom.

Okrem toho prednesie prejav na sprievodnej konferencii. Neformálne stretnutie ministrov obrany krajín NATO si vyžiada v Bratislave aj špeciálne bezpečnostné opatrenia. Na bezpečnosť delegátov budú dohliadať podľa ministra obrany Jaroslava Bašku (Smer-SD) aj bezpečnostné zložky aliancie. Hlavné mesto tiež čakajú v centre a okolí výstaviska Incheby, kde budú prebiehať rokovania, viaceré dopravné obmedzenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu