Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Slovensko a Rakúsko prepoja ropovodné a plynovodné siete

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovensko a Rakúsko v najbližších rokoch prepoja ropovodné a plynovodné siete. Dohody dnes podpísali ministri hospodárstva oboch krajín ako aj zástupcovia rakúskej spoločnosti OMV a slovenských firiem Transpetrol a Eustream.

Projekty prepojenia ropovodu a plynovodu by mali zabezpečiť alternatívne dodávky komodít do oboch krajín najmä v prípade problémov s prísunom surovín od ich tradičných partnerov. "Pokiaľ dôjde k naplneniu všetkých týchto opatrení, Slovensko bude mať ďalšiu alternatívnu trasu na využívanie energií zo susedských štátov," povedal po podpise memoranda o porozumení so svojím rakúskym kolegom minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek.

O dobudovaní ropovodu Družba, ktorým prúdi na Slovensko ruská ropa, do rakúskej rafinérie vo Schwechate, sa uvažovalo už pred niekoľkými rokmi. K výstavbe však nedošlo pre problémy v slovenskom správcovi ropovodov, spoločnosti Transpetrol, ktorý ovládala problémová ruská spoločnosť Jukos. V súčasnosti je už jediným vlastníkom firmy štát.

"Vybudovanie ropovodu po prvýkrát umožní transport ropy do Rakúska priamo z Ruska. Táto diverzifikácia hrá kľúčovú rolu pre Rakúsko, keďže značne zníži závislosť krajiny na iných transportných systémoch," uviedol podpredseda predstavenstva OMV zodpovedný za rafinérsku činnosť a marketing Gerhard Roiss. Zatiaľ čo Rakúsko by s výstavbou ropovodu, ktorý bude mať na jeho území dĺžku 50 kilometrov, mohlo začať v roku 2011, Slovensko ju spustí pravdepodobne o rok neskôr.

Krajina ešte musí upraviť legislatívu a nie je známa ani trasa, ktorou by zhruba desať kilometrov ropovodu malo viesť. Nasledovať bude posudzovanie vplyvu projektu na životné prostredie. Ročná kapacita obojsmerného ropovodu bude od 2,5 do piatich miliónov ton, prevádzkovať ho bude spoločný podnik medzi Transpetrolom a OMV s názvom Bratislava-Schwechat Pipeline. Väčšinový podiel v ňom drží slovenská spoločnosť.

Náklady na výstavbu zatiaľ nie sú známe, Roiss však odhadol, že vlani by projekt vyšiel na 28 miliónov eur (843,5 milióna Sk). Slovensko zintenzívnilo spoluprácu v plynárenstve s okolitými štátmi po tom, ako sa začiatkom tohto roka zhruba na dva týždne zastavil prísun plynu z Ruska pre spor Moskvy s Kyjevom. Keďže krajina je takmer úplne závislá od ruských dodávok, musela siahnuť na zásoby, vypomohli jej tiež zahraničné firmy a neskôr sa spustil aj reverzný tok plynu z Česka.

Podľa dnešnej dohody by sa mali plynárenské sústavy oboch krajín prepojiť tak, aby bolo možné prepravovať plyn obojsmerne. Slovensko by sa malo napojiť na rakúsky uzol v Baumgartene, odkiaľ by mohlo prúdiť asi milión metrov kubických plynu za hodinu. V súčasnosti môže Rakúsko plynom zásobovať len časť Bratislavy, kapacita tohto plynovodu je 100.000 metrov kubických za hodinu. OMV a prepravca zemného plynu Eustream sa tiež predbežne dohodli na využívaní zásobníkov plynu v oboch krajinách.

Plynárne SPP, pod ktoré Eustream patrí, sa už dohodli aj s viacerými zahraničnými firmami na prípadnej výpomoci, pokiaľ by sa opäť zastavil prísun suroviny z Ruska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu