Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Pozostalí sa ospravedlnenia dočkali!

Peter Čičmanec počas rozlúčky
Peter Čičmanec počas rozlúčky (Zdroj: TASR)

HANDLOVÁ – Slovensko sa rozlúčilo s obeťami banského nešťastia v Handlovej. Na Námestí baníkov boli tisícky ľudí. Okrem rodín aj najvyšší štátni predstavitelia, zástupcovia samospráv, štátnych inštitúcií a profesných spolkov.

Riaditeľ Hornonitrianskych baní v Prievidzi Peter Čičmanec poďakoval baníkom i záchranárom za všetko, čo pre baníctvo urobili.

"Za svoju obetavosť ste zaplatili najvyššiu daň," rozlúčil sa so svojimi zamestnancami. Pozostalým prisľúbil pomoc, kedykoľvek ju budú potrebovať.

"Slová útechy vašu bolesť nezmiernia, chcem vám však vyjadriť morálnu podporu, prejav sústrasti a spoluúčasti, súcitíme s vami," prihovoril sa rodinám mŕtvych baníkov.

Svokra jednej z obetí nešťastia Róberta Ondrušku Emília Vajdiarová bola z príhovoru generálneho riaditeľa Čičmanca rozčarovaná.

"Ja by som privítala, keby sa pozostalým ospravedlnil. Doteraz tak neurobil."

Po rozlúčke ale šéf baní Čičmanec povedal, že sa s pozostalými stretol a rozprával už na druhý deň. Požiadal aj o ospravedlnenie.

Priestory banskej šachty, kde vybuchol plyn sú oddnes definitívne uzatvorené. Pracovníci bane tam monitorujú ovzdušie, aby vedeli, aké je v ňom prostredie.

V druhej časti bane sa od pondelka rozbehli práce. Jeden kolektív pracuje na rúbaní, jeho priemerná denná ťažba dosahuje 900 ton. Ďalšie tri kolektívy razia chodby a pripravujú ďalší stenový porub.

Dvadsať baníkov a banských záchranárov zahynulo 10. augusta pri hasení požiaru, ktorý vypukol v starej štôlni v Bani Handlová. Príčiny tragédie budú známe až po skončení vyšetrovania.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu