Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vláda chce prispieť na nové autá, šrotovné až 2000 eur

Premiér SR Róbert Fico
Premiér SR Róbert Fico (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Slovensko zrejme po vzore ďalších krajín zavedie príspevok na podporu predaja nových automobilov, takzvané šrotovné.

Vláda by mohla na tento účel vyčleniť okolo 33 miliónov eur (asi jednu miliardu korún). Novinárom to včera po rokovaní expertov Rady pre hospodársku krízu (RHK) povedal premiér Robert Fico. Rada dnes diskutovala aj o možnosti odpočtu dane z pridanej hodnoty pri kúpe auta pre podnikateľov, vláda sa však k tomuto opatreniu neprikláňa.

"Sme zajtra (v piatok) pripravení schváliť šrotovné pre fyzické osoby. Ďalej sme sa nedostali v dohodách, pokiaľ ide o podporu automobilového priemyslu," vyhlásil premiér. Po odobrení návrhu v RHK na najvyššej politickej úrovni by mala schému na budúci týždeň prerokovať vláda a následne návrh posunúť do Národnej rady, dodal.

Podľa Fica zatiaľ nebola výška šrotovného definitívne nastavená. Uvažuje sa o dvoch variantoch - 1500 eur (asi 45.000 Sk) alebo 2000 eur (zhruba 60.000 korún) s tým, že časť príspevku by prípadne mohol hradiť predajca. Nárok na finančnú podporu by získal motorista, ktorý predloží doklady o zošrotovaní staršieho vozidla a jeho vyradení z evidencie. Ministerstvo financií podľa premiéra navrhlo, aby sa šrotovné vzťahovalo na kúpu áut do 15.000 eur (asi 450.000 Sk).

"Nemožno očakávať, že akékoľvek opatrenie, ktoré príjmeme na podporu kupovania áut, by výrazným spôsobom pomohlo ekonomike," tvrdil Fico. Vláda podľa neho pravdepodobne nebude súhlasiť s odpočtom DPH pre podnikateľov, ktorí sa rozhodnú pre kúpu nového vozidla. Takéto opatrenie by vraj stálo štátny rozpočet asi tri miliardy korún (100.000 eur). "Radšej takúto sumu ponúknime na zatepľovacie programy," navrhol Fico.

Odbyt nových áut na Slovensku sa začiatkom mesiaca výrazne znížil pre dopady hospodárskej a finančnej krízy, väčší prepad zaznamenal v posledných mesiacoch aj vo viacerých vyspelých krajinách. Niektorí predajcovia už ponúkli zákazníkom zľavy z cien vozidiel, schémy na podporu odbytu zaviedli viaceré krajiny. Automobilový priemysel je jedným z odvetví, ktoré najviac trpia vplyvom krízy.

Experti rady dnes definitívne dotiahli podobu protikrízových opatrení v prospech živnostníkov, ktoré posúdi vláda na budúci týždeň. Podnikateľom sa znížia povinné odvody do rezervného fondu solidarity. Odvody už nebudú počítať z minimálnej mzdy, ale ich budú platiť vo výške 44,2 percenta z priemerného zárobku v krajine. Podľa Fica by Slovensko mohlo v Bruseli presadiť aj výnimku na opätovné zvýšenie hranice obratu, od ktorej sa musia podnikatelia stať platcami DPH. Ministerstvo hospodárstva podľa premiéra už navrhlo konkrétnu podobu zákona o rekreačných poukážkach na podporu domáceho cestovného ruchu.

Poukážky v hodnote 10.000 Sk (332 eur) by si mohli kúpiť zamestnávatelia a od nich za polovičnú sumu zamestnanci. Tí by mali mať dva roky na to, aby poukážky minuli na vymedzené účely počas dovolenky na Slovensku. Podľa Fica treba návrh ešte prediskutovať so samosprávou, ktorá sa údajne obáva negatívneho vplyvu opatrenia na jej príjmy. Rada podľa premiéra súhlasí aj s finančnou podporou pre ľudí, ktorý pre krízu nedokážu splácať hypotéky. Konkrétnu podobu systému pomoci má v krátkom čase vypracovať ministerstvo financií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu