Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Fico pripustil, že vláda prijme ďalšie opatrenia pre živnostníkov

Róbert Fico
Róbert Fico (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Premiér Róbert Fico dnes pripustil, že vláda rozšíri navrhnutý balík opatrení na prekonanie dopadov hospodárskej a finančnej krízy o podporu existujúcim živnostníkom. Tí by mohli získať od štátu napríklad pomoc v prípade straty zákaziek, povedal po stretnutí so zástupcami menších podnikateľov predseda vlády.

Uvažuje sa podľa neho tiež o zvýšení hranice ročného obratu, od ktorej sa podnikateľ stáva platcom dane z pridanej hodnoty (DPH). "Všetko to, kde vláda bude cítiť podporu sociálnych partnerov, predložíme na Radu pre hospodársku krízu," vyhlásil Fico. Kabinet už navrhol viaceré opatrenia na udržanie zamestnanosti a stimuláciu rastu hospodárstva, prerokuje ich ešte parlament.

Živnostníci by privítali najmä opätovné posunutie hranice obratu pre povinnosť platiť DPH zo súčasných 35.000 eur (1,05 milióna Sk) na 1,5 milióna korún, čo je asi 50.000 eur. "To je obrovská pomoc pre živnostníkov, aj pre tie slabšie regióny," tvrdil prezident Slovenského živnostenského zväzu Peter Masár.

Fico pripustil, že vláda by práve v čase krízy mohla vyhovieť dlhodobej požiadavke živnostníkov na zrušenie závislosti výpočtu povinných odvodov od minimálnej mzdy. Kabinet zrejme tiež upraví v ich prospech podmienky na získanie bankových pôžičiek, či ďalej zníži administratívnu náročnosť podnikania.

Vláda už v rámci doterajších opatrení navrhla, aby štát dočasne platil povinné odvody pre nezamestnaných, ktorí sa rozhodnú založiť si živnosť. Na Slovensku podniká zhruba pol milióna živnostníkov, čo predstavuje asi pätinu práceschopného obyvateľstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu