Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Kolková aféra: Súd sa začal bez Reicha

Obžalovaný Francisc F. (druhý zľava) pred pojednávacou miestnosťou.
Obžalovaný Francisc F. (druhý zľava) pred pojednávacou miestnosťou. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Proces so skupinou ľudí, ktorí chceli podľa prokuratúry falšovať peniaze pri výmene meny v roku 1993, sa dnes začal bez hlavného obžalovaného Petra Reicha. Krajskému súdu totiž poslal vyhlásenie, aby sa pojednávalo v jeho neprítomnosti. Po prečítaní obžaloby tak dnes vypovedali jeho údajní spoločníci a neskôr sa čítali staršie Reichove výpovede.

Štvorica obžalovaných podľa prokuratúry vyrobila v prvý rok samostatnosti Slovenska najmenej 91.000 kópií tisíckorunových kolkov, ktorými sa po rozdelení Československa označovali pôvodné federálne bankovky. Falošnými kolkami sa mali údajne označovať už neplatné bankovky, ktoré sa nachádzali mimo Slovenska.

Podnikateľa a vtedajšieho riaditeľa jednej z bratislavských základných škôl Reicha a jeho spoločníkov zatkla polícia koncom roka 1993 v Komárne. V prípade preukázania viny hrozí obžalovaným za trestný čin falšovania a pozmeňovania peňazí väzenie do 15 rokov.

V minulosti Reich svoju vinu poprel. Vo výpovediach, ktoré sa dnes čítali pred súdom, tvrdil, že v prípade vystupoval len ako sprostredkovateľ. Kópie kolkov si podľa neho objednal jeden z ďalších údajných páchateľov Jozef Nendza. Nendza však pri vyšetrovaní usvedčoval svojich údajných komplicov, pred vyše desiatimi rokmi ho zastrelili.

Reich vo výpovediach tiež viackrát spomenul meno bývalého šéfa kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Jaroslava Svěchotu, ktorý už tiež nežije. Práve Svěchota bol v minulosti označovaný ako organizátor celého prípadu.

Ako prvý v procese dnes vypovedal Miroslav Weizer, ktorý mal Reichovi sprostredkovať výrobu kópií kolkov u ďalšieho obžalovaného Vladimíra Mravku. Weizer však tvrdil, že kolky nebolo možné použiť na falšovanie meny, keďže išlo iba o jednoduchú kópiu. "Vyrobili sme nespôsobilú kópiu, ktorá sa absolútne nedala použiť na falšovanie meny," vyhlásil Weizer. K výrobe kolkov ho prinútil Reich a jeho komplici pod hrozbami, dodal pred súdom.

Dlho vyšetrovaný prípad v minulosti sprevádzali podozrenia, že do aféry boli zapletení aj viacerí vrcholní predstavitelia štátu, čo sa však doteraz nepotvrdilo. V prípade svedčil napríklad aj bývalý premiér a šéf HZDS Vladimír Mečiar, ktorý mal dostať z Prahy informácie o podozrivom zhromažďovaní neplatných bankoviek.

Pojednávanie je vypísané aj na štvrtok, kedy sa očakávajú výpovede prvých svedkov. V procese by malo podľa hovorcu súdu Pavla Adamčiaka vypovedať okolo 20 svedkov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu