Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prichádzajú k nám falošné eurá z Kolumbie?

BRATISLAVA – Falošné eurá prichádzajú na Slovensko z rôznych kútov sveta. Od ich zavedenia u nás skúmala Národná banka až 48 prípadov podozrivých eurobankoviek. V 12 prípadoch sa nepotvrdilo, že išlo o falzifikáty. Podľa polície majú falšovatelia najväčšie zázemie v Taliansku, na Balkáne a dokonca aj v Kolumbii.

„Hlavným cieľom falšovateľov je distribuovať falzifikáty v krajinách s vyspelou ekonomikou a rozsiahlym trhom. Ide o Nemecko, Francúzsko a Taliansko, avšak často sa takéto falzifikáty vyskytnú aj v menších krajinách, ako je napríklad Slovensko,“ uviedol pre Topky.sk hovorca policajného prezídia Viktor Plézel.

Vysvetlil, že polícia vo všetkých krajinách EÚ sa stretáva s falzifikátmi vyrábanými s použitím bežne dostupnej kancelárskej a výpočtovej techniky. Ide zväčša o jednotlivých páchateľov, ktorí bezprostredne po výrobe takéhoto falzifikátu sa ho snažia uviesť do obehu. K odhaleniu takéhoto falzifikátu dochádza zväčša okamžite, nakoľko jeho kvalita je nízka.

Na druhej strane, kvalitnejšou výrobou falzifikátov sa zaoberajú zločinecké skupiny v Taliansku, Južnej Amerike a na Balkáne. Pri týchto falzifikátoch už dochádza k napodobňovaniu viacerých ochranných prvkov bankoviek, preto k odhaleniu takéhoto falzifikátu dochádza často až v bankách - po kontrole vyškoleným pracovníkom alebo použitím technických zariadení.

Podľa hovorcu policajného prezídia sú obľúbenými miestami páchateľov pre uvádzanie falzifikátov do obehu najmä čerpacie stanice, hypermarkety, recepcie hotelov, zmenárne či prevádzky poskytujúce služby. Páchatelia si vyberajú miesta, kde im hrozí podľa ich úsudku najmenšie riziko odhalenia.

Slovenská polícia už zaznamenala úspech v tejto oblasti na medzinárodnom poli. V roku 2006 zadržala skupinu Litovcov, ktorí na našom území uvádzali do obehu falzifikáty 100-, 200- a 500-euroviek. Za falšovanie peňazí ich u nás odsúdili.

Slovenská polícia v oblasti falšovania spolupracuje s medzinárodnými policajnými inštitúciami, ako sú Europol a Interpol. Podľa potreby spolupracuje so všetkými členskými štátmi Európskej únie, najužšiu spoluprácu má však so susednými krajinami.

Hovorca policajného prezídia dodal, že výrazné úspechy pri odhaľovaní falšovateľských dielní zaznamenáva každoročne najmä polícia v Taliansku, Bulharsku a Španielsku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu