Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

V Nitrianskom kraji kolujú eurá, ktoré sfalšovali v zahraničí

NITRA - V nitrianskom kraji zaregistrovala polícia od začiatku roka výskyt falošných 50-euroviek a 100-euroviek. Ani jeden falzifikát však nebol vyrobený na Slovensku.

„Pre občanov je preto dôležité, aby poznali pravé bankovky podľa ochranných znakov, ktoré sa na nich nachádzajú. Ľahko sa totiž môže stať, že sa im do peňaženky dostane falošná eurobankovka. Veľmi často to však občania zistia až pri platení v obchode alebo na pošte, čím sa dostanú do nepríjemnej situácie,“ varovala nitrianska policajná hovorkyňa Božena Bruchterová.

Polícia preto upozorňuje občanov na riziko, ktoré im hrozí pri rozmieňaní bankoviek na ulici alebo pri podomových predajoch.

„V prípade, ak občana osloví na ulici cudzia osoba a požiada o rozmenenie bankovky, bankovky nerozmieňať! Taktiež upozorňujeme predajcov aby boli obozretní pri preberaní veľkej sumy od kupujúceho. Hlavne ak si zákazník kupuje jednu vec za malú sumu a platí veľkou bankovkou. Predajca by sa mal presvedčiť o pravosti bankovky hneď pri preberaní peňazí,“ uviedla Bruchterová.

Podľa nej sa totiž stáva, že to, že sa k nemu dostala falošná bankovka, zistí až po odchode kupujúceho. V prípade, že občan bude platiť bankovkou o ktorej vedel, že je falošná, dopúšťa sa zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov. „Ak by sa občanovi predsa len do rúk dostal falzifikát, je potrebné spomenúť si na skutočnosť, kde, kedy a za akých okolností sa k takejto bankovke dostal,“ dodala Bruchterová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu