Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na Slovensku zadržali desiatky falošných eurobankoviek

BRATISLAVA – Príchod eura na Slovensko odhalil aj druhú stranu mince – falzifikáty. Od začiatku roka skúmala Národná banka Slovenska (NBS) až 48 prípadov podozrivo vyzerajúcich eurobankoviek. Zadržali ich v obchodoch, bankách, taxíkoch či na pošte. Polícia upozorňuje, že ľudia by sa mali naučiť rozoznávať pravé eurá od falošných, aby sa nedostali do nepríjemných situácií.

„Zo 48 podozrivých eurobankoviek, ktoré NBS skúmala, sa v 12 prípadoch nepotvrdilo, že išlo o falzifikáty,“ uviedla pre Topky.sk hovorkyňa NBS Jana Kováčová. Najviac sú podľa jej slov rozšírené falošné 50-eurovky a 100-eurovky, ktoré sa objavili v rôznych kútoch Slovenska.

V jednom prípade polícia potvrdila, že falzifikáty boli vyrobené v zahraničí. Išlo o 50- a 100-eurovky, ktoré sa objavili v Nitrianskom kraji.

Pravdepodobne prvú falošnú bankovku (50-eurovku) na Slovensku zistili tento rok v Prešovskom kraji. Päť dní po Silvestri ňou platil zákazník za odvoz taxíkom.

O najnovších prípadoch podozrivých eur informovala polícia v piatok. Pracovníčka banky v Kežmarku nahlásila podozrivú eurobankovku, ktorú v tržbe priniesol prevádzkovateľ tamojšej čerpacej stanice. Išlo o desaťeurovku a nezdalo sa jej, že by mala potrebné ochranné prvky.

V piatok polícia informovala aj o prvej podozrivej bankovke v Trenčianskom kraji. Stoeurovkou zaplatil niekto v novinovom stánku v Prievidzi.

Ešte predtým mali do činenia s podozrivo vyzerajúcimi eurami v Prešove a Poprade. Išlo o 100-eurovky. V prešovskom hypermarkete zistili podozrivú bankovku pri prepočítavaní tržby. Platil ňou neznámy zákazník. V popradskej banke predložila bankovku pri odvode tržby pracovníčka predajne tamojšieho obchodného centra.

Aj v banskobystrickej banke mali poplach. Podozrivú 50-eurovku našli v tržbe, ktorá pochádzala z viacerých maloobchodných predajní.

„Pre občanov je dôležité, aby poznali pravé bankovky podľa ochranných znakov, ktoré sa na nich nachádzajú. Ľahko sa totiž môže stať, že sa im do peňaženky dostane falošná eurobankovka. Veľmi často to však občania zistia až pri platení v obchode alebo na pošte, čím sa dostanú do nepríjemnej situácie,“ varovala nitrianska policajná hovorkyňa Božena Bruchterová. Upozornila takisto na riziko, ktoré hrozí pri rozmieňaní bankoviek na ulici alebo pri podomových predajoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu