Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Od pondelka sa ruší regulácia odberu plynu

BRATISLAVA – Krízový štáb zrušil od pondelka obmedzujúci regulačný stupeň pri odbere zemného plynu pre priemyselných odberateľov. Ako informoval na dnešnej tlačovej besede po rokovaní krízového štábu štátny tajomník ministerstva hospodárstva Peter Žiga, od pondelka pre veľkoodberateľov bude platiť namiesto regulačného stupňa číslo osem regulačný stupeň tri, ktorý však už priemyselných odberateľov neobmedzuje pri odbere plynu.

“Slovenský priemysel môže od pondelka naplno pracovať a môžu sa vrátiť k plnej výrobe,“ dodal Žiga. “Dnes je možné potvrdiť, že od pondelka naša ekonomika môže pracovať na absolútne plnú silu. Naše domácnosti sa tiež už môžu spoľahnúť, že prísun tepla a teplej vody, elektrickej energie je garantovaný, nie je treba mať žiadne obavy,“ doplnil minister zahraničných vecí Ján Kubiš.

Ak sa neobnovia dodávky zemného plynu z Ruskej federácie, Slovensko bude od pondelka dostávať výpomocné dodávky v objeme 15,5 mil. metrov kubických plynu denne. K doterajším výpomocným dodávkam plynu v objeme 9,2 mil. metrov kubických denne, ktoré Slovensku poskytli francúzska spoločnosť GDF Suez a nemecká firma E.ON Ruhrgas, by malo od nedele prúdiť na Slovensko z plynovodu Jamal ďalších 6,3 mil. metrov kubických plynu denne. “Týchto 6,3 mil. metrov kubických plynu, ktoré poskytli GDF Suez, E.ON Ruhrgas a RWE Transgas bude na Slovensko prúdiť reverzným chodom. Prvé prúdenie plynu reverzným chodom očakávame v nedeľu,“ doplnil predseda predstavenstva Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Bernd Wagner. Šéf SPP zatiaľ nechcel konkretizovať za koľko výpomocné dodávky od zahraničných spoločností kúpili. “Všetky ceny boli riadne a férové. Žiadna z uvedených spoločností, ktorá plyn dodala, nezneužila situáciu. Toto je pre mňa dôkazom súdržnosti a spolupatričnosti celého plynárenského priemyslu v Európe,“ konštatoval Wagner.

Podľa krízového štábu je plynárenská sieť na Slovensku stabilná a pripravená na obnovenie dodávok plynu z Ruska. Podľa Žigu dnes sa očakáva vďaka ešte stále platnému obmedzujúcemu regulačnému stupňu pre veľkoodberateľov úspora vo výške 2 mil. metrov kubických plynu. “Elektrizačná prenosová sústava je tiež stabilná. Vzhľadom na to, že od pondelka sa ruší regulácia odberu plynu, musia veľkoodberatelia v nedeľu nahlásiť prenosovej sústave zmenu odberov elektrickej energie, pretože pri nábehu výroby bude väčší nápor aj na elektrizačnú sústavu,“ povedal Žiga. Podľa neho pravdepodobnosť opätovného začatia prevádzky druhého bloku V1 je stále menšia, nakoľko náhradných zdrojov je zatiaľ dostatočné množstvo, a dva bloky Tepelných elektrární Nováky, ktoré boli pre požiar odstavené na začiatku týždňa, by mali byť v stredu už pripravené na prevádzku.

Očakáva sa, že premiérka Ukrajiny Julia Tymošenková a premiér Ruskej federácie Vladimir Putin dnes podpíšu dohodu, ktorou sa obnovia dodávky zemného plynu pre európskych zákazníkov. Podľa prezidenta Ivana Gašparoviča, ktorý sa v piatok spoločne s ministrom hospodárstva Ľubomírom Jahnátkom zúčastnil na rokovaniach na Ukrajine, premiérka Tymošenková oznámila slovenskej delegácii, že na dnešnom stretnutí s ruským premiérom Vladimirom Putinom podpíšu dohodu. “S najvyššími predstaviteľmi Ukrajiny sme sa dohodli, že ak dôjde v sobotu k podpisu dohody medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou, do dvoch hodín začne prúdiť plyn na Slovensko do Veľkých Kapušian," dodal v piatok podvečer na mimoriadnej tlačovej besede minister Jahnátek. Podľa neho ak by sa ukrajinská a ruská strana dnes nedohodli, tak bude Slovensko zásobované plynom z ukrajinských zásobníkov alebo prostredníctvom plynovodu Jamal. "Toto sú tri varianty, ktoré nás oprávňujú tvrdiť, že od pondelka môžeme spustiť plnú priemyselnú výrobu, aby priemysel už netrpel," doplnil v piatok Jahnátek. Premiér Robert Fico aj prezident Gašparovič sú optimisti čo sa týka podpisu dohody medzi Ukrajinou a Ruskom o obnovení dodávok plynu pre európskych zákazníkov.

Slovensko je už jedenásty deň bez dodávok plynu. Dodávky zemného plynu z Ruska na Slovensko sa úplne zastavili minulý týždeň v noci z utorka na stredu. Spoločnosť SPP-distribúcia preto vyhlásením obmedzujúceho odberového stupňa č. 8 v stredu 7. januára ráno obmedzila dodávku plynu pre priemyselných odberateľov. SPP vyhlásil v utorok 6. januára popoludní stav núdze po tom, čo pre rusko-ukrajinský spor v noci z pondelka na utorok začal dostávať z Ruska o 70 % plynu menej.

Ruský energetický gigant Gazprom v utorok minulý týždeň (6. januára) drasticky znížil dodávky zemného plynu smerujúceho cez Ukrajinu do Európy. Redukcia zásobovania bola dôsledkom dlhodobého sporu medzi Kyjevom a Moskvou týkajúceho sa cien plynu v novom roku. Z Ruska pochádza približne štvrtina plynu pre 27-členný blok. Až 80 percent ruského plynu sa do Európy pritom dostáva cez Ukrajinu. V období chladnej zimy viaceré krajiny centrálnej a východnej Európy pokles ruských dodávok tvrdo zasiahol. Okrem Slovenska je postihnutá aj Česká republika, Rakúsko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko, Nemecko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Chorvátsko, Grécko, Macedónsko, Turecko, Taliansko, Slovinsko, Francúzsko a Srbsko.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu