Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

SR dostane plyn, obmedzenia na odber zrušia!

Róbert Fico
Róbert Fico (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Podniky sa na Slovensku od pondelka vrátia k plnému čerpaniu plynu. Novinárom to včera povedal premiér Robert Fico. Slovensku sa podľa neho podarilo zabezpečiť nové náhradné dodávky suroviny prostredníctvom plynovodu Jamal a v hre sú aj ďalšie riešenia.

Rozhodnutie o výmennej operácii s Ukrajinou a Ruskom naopak zatiaľ odložili. Slovensko sa ocitlo bez dodávok plynu cez ukrajinské územie po spore medzi Moskvou a Kyjevom. "Slovenská republika, pokiaľ ide o spotrebu plynu, pôjde bez obmedzenia," vyhlásil Fico pred novinármi. Spresnil, že pokyn na zrušenie limitov pre asi tisícku podnikov by mal byť vydaný v sobotu a na firmy sa bude vzťahovať od pondelka.

Viaceré veľké spoločnosti museli pre chýbajúci plyn obmedziť výrobu. Fico dnes o alternatívnych dodávkach rokoval v Prahe s českým premiérom Mirkom Topolánkom, prezident Ivan Gašparovič sa zas v Kyjeve stretol s ukrajinským kolegom Viktorom Juščenkom. Plynovodom Jamal tečie surovina z Ruska cez Bielorusko a Poľsko ďalej na západ do Nemecka a Francúzska. Ešte v Prahe dnes Fico poznamenal, že Jamalom môže Slovensko získať 20 miliónov metrov kubických suroviny.

To je približne tretina obvyklej spotreby krajiny. Slovensko bolo dnes bez obvyklých dodávok plynu desiaty deň. V prípade, že by Rusko a Ukrajina na sobotných rokovaniach dokázali podpísať dohodu o obnovení prepravy plynu cez Ukrajinu, podľa ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka začne plyn prúdiť do pohraničnej kompresorovej stanice vo Veľkých Kapušanoch do dvoch hodín. Podľa jeho slov ho o tom ubezpečili zástupcovia Kyjeva.

"Do dvoch hodín sme schopní prijímať prvé kubíky s tým, že sa predpokladá, že v priebehu soboty večer a nedele by sa nabehlo na plný výkon zhruba 300 miliónov kubíkov tranzitu, z čoho by 22 miliónov zostávalo na území Slovenska," dodal. Ak by sa Moskva a Kyjev nedohodli na obnovení dodávok plynu do Európy, podľa Fica a Jahnátka bude Slovensko pokračovať v rokovaní s Ukrajinou o výmennej operácii.

Premiér poznamenal, že Slovensko stále nevylučuje obnovenie prevádzky odstaveného druhého bloku elektrárne v Jaslovských Bohuniciach, pokiaľ by bola ohrozená stabilita elektrickej siete. Tú údajne ohrozoval nedostatok plynu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu