Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Krízový štáb požiada vládu o spustenie V1

BRATISLAVA - Krízový štáb popoludní požiada premiéra Roberta Fica o zvolanie mimoriadneho zasadnutia vlády, ktorá by mala posúdiť opätovné spustenie jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach.

Novinárom to dnes povedal minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. Obnovenie výroby vo V1, ktorej uzavretie krajina prisľúbila pred vstupom do Európskej únie, Fico v predchádzajúcich dňoch pre odstavené dodávky zemného plynu z Ruska nevylúčil.

"V popoludňajších hodinách požiadame premiéra o zvolanie mimoriadneho zasadnutia vlády, v ktorom doporučíme posúdiť energetickú bezpečnosť Slovenska s možnosťou prifázovania nedávno odstaveného jadrového bloku v Jaslovských Bohuniciach," vyhlásil Jahnátek. Dodal, že na opätovné spustenie druhého bloku V1, ktorý bol odpojený od siete na prelome rokov, je potrebných sedem dní.

Úrad vlády zatiaľ neoznámil, či Fico zasadnutie kabinetu zvolá. Premiér však tento týždeň vyhlásil, že zoberie na seba plnú zodpovednosť za spustenie výroby vo V1, ak by to malo byť jediným riešením vzniknutej situácie. Prevádzkovateľ V1, štátna Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, už v piatok informoval, že rozbehol prípravné práce na prípadné obnovenie výroby v elektrárni. Prvý blok tejto elektrárne krajina odstavila ešte na konci roka 2006. Jahnátek doplnil, že o možnosti spustenia V1 kabinet informoval vedenie Európskej komisie a vlády členských krajín EÚ. Proti obnoveniu výroby v elektrárni sa už postavilo Rakúsko.

Prípadné pripojenie bohunického bloku do siete by malo Slovensku pomôcť predísť možnému výpadku dodávok elektriny v dôsledku prerušených dodávok ruského plynu. Generátory, ktoré sú potrebné na zabezpečenie nevyhnutných podporných dodávok elektriny, totiž pracujú na plyn. Po obmedzeniach, ktoré boli vyhlásené pre zastavený ruský plyn, však veľké podniky vrátane dodávateľov podporných služieb museli výrazne obmedziť spotrebu suroviny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu