Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Dodávky plynu na Slovensko klesli, zasadá krízový štáb

(Zdroj: ČTK)

Bratislava 6. januára - Dodávky plynu na Slovensko z Ruska dnes opäť klesli, na ministerstve hospodárstva preto rokuje krízový štáb.

Bez ďalších podrobností o tom informoval Vahram Chuguryan z ministerstva. Výsledky zasadnutia by mali byť známe popoludní, k dodávkam plynu sa neskôr vyjadrí aj Slovenský plynárenský priemysel. Ruský Gazprom dnes pre spor s Kyjevom znížil tranzit plynu cez Ukrajinu do Európy údajne na jednu štvrtinu normálnej úrovne. Výpadok už postihol štáty na Balkáne aj Česko.

Dodávky od ruského plynárenského gigantu pokrývajú asi štvrtinu celkovej spotreby v Európe, susedné Česko dovozom z Ruska kryje približne 80 percent spotreby, Slovensko ešte viac. Pokles dodávok krajina zaznamenala aj v predchádzajúcich dňoch.

Terajší spor medzi Kyjevom a Ruskom sa vyhrotil začiatkom roka po tom, čo Gazprom zastavil dodávky plynu na Ukrajinu, pretože sa nedohodli na nových cenách. Plynárenská spoločnosť však v pondelok vyhlásila, že znížené množstvo prepravovaného plynu k rusko-ukrajinskej hranici sa bude snažiť kompenzovať zvýšením dodávok cez Bielorusko a Poľsko, ako aj Turecko.

Na okamžité obnovenie dodávok zemného plynu do Európy dnes vyzvala Európska únia, Rusko a Ukrajina by zas mali podľa nej začať ihneď rokovať o spore.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu