Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Začali sa prípravy na prípadné spustenie V1 v Bohuniciach

Jaslovské Bohunice
Jaslovské Bohunice

BRATISLAVA - Štátna Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS) rozbehla prípravné práce na prípadné spustenie odstaveného druhého bloku jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach.

Obnovenie výroby vo V1, ktorú Slovensko pre záväzky voči EÚ ukončilo na prelome rokov, nevylúčili predstavitelia vlády v reakcii na zastavené dodávky zemného plynu kvôli sporu Ruska a Ukrajiny.

"V súčasnosti vykonávané činnosti predstavujú spracovanie zoznamu štandardných opráv na zariadení, ktoré sú bežne vykonávané počas odstávok prevádzkovaných jadrových elektrární, pripravuje sa komplexný program jednotlivých krokov potenciálneho nábehu bloku, sumarizujú sa potrebné druhy a objemy materiálov a médií," informoval dnes ČTK Dobroslav Dobák, hovorca JAVYSu, ktorá elektráreň V1 prevádzkuje.

Náklady na obnovenie výroby by podľa neho neboli významné, zariadenie by si tiež nevyžiadalo rozsiahlejšie opravy a rekonštrukcie. Hovorca dodal, že sa uskutočnili aj rokovania s Úradom jadrového dozoru, ktorý kontroluje činnosť jadrových zariadení.

Proti prípadnému obnoveniu výroby v bohunickej elektrárni sa vyslovil šéf rakúskej diplomacie Michael Spindelegger, ktorého krajina je dlhodobým odporcom jadrovej energie.

Druhý blok V1 Slovensko odstavilo na prelome rokov, prvý blok odpojilo od siete na konci roka 2006; krajina sa k tomu zaviazala pred vstupom do Európskej únie. Opätovné spustenie reaktora by malo úplne stabilizovať prenosovú sústavu elektriny, ktorá je údajne ohrozená pre nedostatok plynu.

Obmedzenia v spotrebe suroviny pre chýbajúce dodávky z Ruska, od ktorých je Slovensko závislé, sa totiž týkajú aj plynových generátorov. Tie pomáhajú stabilizovať rozvody elektrickej energie. Denník Pravda však s odvolaním sa na informácie z elektrárenského dispečingu dnes napísal, že výpadky elektriny zatiaľ nehrozia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu