Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Kauzu s lúpežnými policajtmi odročili

Róbert Petluš
Róbert Petluš (Zdroj: ČTK)

BANSKÁ BYSTRICA – Výsluchom svedkov pokračovalo dnes na Okresnom súde v Banskej Bystrici hlavné pojednávanie s expolicajtmi Miroslavom Jackom a Róbertom Petlušom, ktorí sú obžalovaní z lúpežných prepadnutí rodičov futbalistu Vratislava Greška a rodiny banskobystrického advokáta Jána Smetanu. Pre neúčasť viacerých svedkov senát napokon odročil pojednávanie na február.

Petluš sa pojednávania nezúčastnil, Jacko požiadal o prepustenie z väzby na kauciu. Senát však počas hlavného pojednávania o kaucii nerozhodol. Dnes vypovedali predovšetkým kamaráti a známi Jacka. Bol medzi nimi policajt z Levíc, s ktorým Jacko pracoval na obvodnom oddelení. Svedok bol podozrivý, že sa s policajným gangom podieľal na pokuse lúpeže rodinného domu v Kalnej nad Hronom, ale jeho obvinenie po troch hodinách zrušili. On i ďalší svedkovia označili Jacka za kamaráta, na ktorého sa dalo spoľahnúť, bol priateľský a pracovitý. Profesionálny vojak, ktorý chodil Jackovi pomáhať na stavbu chaty, ho označil za "super kamoša“. Okrem pomoci na stavbe mu vojak umýval auto a vo svojom voľnom čase ho zastupoval i na dražbe pozemkov v Martine.

Súd vypočuje ešte ľudí, ktorí doteraz nevypovedali. I napriek protestom prokurátorky súd vyhovel obžalovanému, aby znalec z odboru psychológie preskúmal šesť listov svedka Juraja Roszíka. Ten v nich tvrdil, že Miroslav je najlepší priateľ a čestný človek, ktorý by nikomu neublížil. Neskôr Jacka a Petluša označil Roszík za páchateľov lúpeží. Jacko ho považuje za "produkt“, a postup orgánov činných v trestnom konaní označil za "stupiditu“. Sudca opakovane napomenul Jacka za tieto výroky a pohrozil mu poriadkovou pokutou.

Podľa obžaloby Jacko spolu s Petlušom a bývalým trenčianskym kukláčom Jurajom Roszíkom spáchali dve ozbrojené lúpeže a jeden lúpežný pokus. V marci 2004 prepadli rodičov futbalistu Vratislava Greška v Tajove pri Banskej Bystrici. Vo februári 2005 podľa prokuratúry prepadli rodinu banskobystrického advokáta Jána Smetanu. Lupiči-policajti sa v decembri 2004 tri razy snažili vniknúť do rodinného domu v Kalnej nad Hronom, ale nepochodili.

Roszíka, ktorý sa spolu s Petlušom a Róbertom Červeňanom podieľal na vražednom útoku na podnikateľa Jána Kubašiaka z Polomky, v tomto prípade nesúdia. K útoku na Kubašiaka i k lúpežiam sa priznal a s prokurátorom sa dohodol na treste 8,5 roka väzenia a pokute 50-tisíc korún (1 659,69 €). V prípade lúpeží vystupuje ako korunný svedok obžaloby, rovnako, ako v kauze Kubašiakovej vraždy.

Obžalovaní Jacko a Petluš popierajú účasť na lúpežiach. Tvrdia, že Roszík si všetko vymyslel, aby sa zachránil. Petluša v roku 2007 odsúdili za vraždu Kubašiaka na 25 rokov väzenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu