Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Expolicajta Petluša budú súdiť aj za lúpeže

Róbert Petluš
Róbert Petluš (Zdroj: ČTK)

BANSKÁ BYSTRICA – Banskobystrický súd dnes prijal obžalobu na bývalého policajta Róberta Petluša, odsúdeného na 25 rokov väzenia za vraždu Jána Kubašiaka z Polomky. Prokurátorka ho spolu s ďalším bývalým policajtom Miroslavom J. viní za dve ozbrojené lúpeže a jeden lúpežný pokus. Skutky údajne spáchali v rokoch 2004 a 2005 spolu s bývalým trenčianskym kukláčom Jurajom Roszíkom.

Pôvodne sa senát obžalobou zaoberal na júnovom verejnom zasadnutí. Prijal obžalobu, ale zastavil trestné stíhanie voči Petlušovi ako neúčelné, pretože trest za vraždu Kubašiaka bol podľa senátu dostatočný. Bývalý vyšetrovateľ Petluš by bol v tom prípade vystupoval iba ako svedok. Prokurátorka Generálnej prokuratúry Eva Miššíková však podala voči uzneseniu sťažnosť a odvolací Krajský súd v Banskej Bystrici jej vyhovel.

Podľa obžaloby trojica v marci 2004 prepadla rodičov futbalistu Vratislava Greška v Tajove pri Banskej Bystrici. Zbili ich, poškodili im zariadenie bytu a obrali ich o peniaze v hotovosti, zlaté a iné predmety. Spôsobili im škodu za takmer milión korún (33 194 €) .

Vo februári 2005 Petluš s Miroslavom J. a Jurajom Roszíkom podľa prokurátorky prepadli rodinu banskobystrického advokáta Jána Smetanu. Zbili ho tak, že zo zranení sa liečil viac ako štyri mesiace. Lupiči neušetrili ani jeho manželku. Napadnutú rodinu obrali o peniaze a iné veci, poškodili zariadenie bytu. Celkovú škodu advokátova rodina vyčíslila na 180-tisíc korún (5 975 €). Trio lupičov-policajtov spáchalo aj pokus lúpeže. V decembri 2004 sa tri razy snažili vniknúť do rodinného domu v Kalnej nad Hronom, ale nepochodili.

Roszíka, ktorý spolu s Petlušom a Róbertom Červeňanom sa podieľal na vražednom útoku na podnikateľa Kubašiaka, v tomto prípade súdiť nebudú. Roszík sa k útoku na Kubašiaka i k lúpežiam priznal a s vojenským prokurátorom sa dohodol na treste 8,5 roka väzenia a pokute 50-tisíc korún (1 659,69 €). V prípade troch lúpeží bude vystupovať ako korunný svedok obžaloby, rovnako, ako v kauze Kubašiakovej vraždy. Petluš ako i Miroslav J. považujú jeho výpovede za účelové a celý prípad za vykonštruovaný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu