Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slovensko dnes dohodnutý objem plynu z Ruska nedostalo

(Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Slovensko dnes pre rusko-ukrajinský spor o plyn opäť nedostalo dohodnutý objem tejto komodity, a to i napriek tomu, že ruská strana dopoludnia potvrdila plné dodávky do krajiny. Informovala o tom hovorkyňa Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Dana Kršáková.

Pokles dovozu zaznamenali aj ďalšie štáty Európskej únie, ruský Gazprom dnes navyše oznámil, že začne znižovať prepravu cez Ukrajinu. "Prišlo k istému kráteniu, distribúcia už v rámci Slovenska však prebieha plynule, dodávky odberateľom nie sú ohrozené," uviedla Kršáková.

Mierne výkyvy v dodávkach zaznamenal SPP, ktorého dcérska spoločnosť eustream prepravu plynu z Ukrajiny zabezpečuje, v nedeľu a piatok, v sobotu bola situácia stabilizovaná. Ruský plynárenský gigant Gazprom prestal od začiatku roka dodávať Ukrajine plyn, keďže sa s jej zástupcami nedohodol na nových cenách.

Kyjev tiež čelil obvineniam, že nezaplatil za staršie dodávky. Šéf ruskej spoločnosti Alexej Miller dnes vyhlásil, že Gazprom začne znižovať množstvo prepravovaného plynu k rusko-ukrajinskej hranici a bude sa ho snažiť kompenzovať zvýšením dodávok cez Bielorusko a Poľsko, ako aj Turecko.

Ruský zemný plyn prúdi cez plynovod na území Slovenska od roku 1972. Dodávky od Gazpromu pokrývajú asi štvrtinu celkovej spotreby v Európe, Česko dovozom z Ruska kryje približne 80 percent spotreby, Slovensko ešte viac.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu