Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Slovensko by dnes malo dostať plnú dennú dávku plynu

BRATISLAVA - Slovensko by dnes malo po výkyvoch v predchádzajúcich dňoch dostať dohodnutý objem zemného plynu. Ruská strana dnes podľa hovorkyne Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Dany Kršákovej potvrdila plné dodávky plynu do krajiny. Pokles v dodávkach plynu do viacerých štátov Európskej únie vyvolal spor medzi ruským Gazpromom a Ukrajinou.

"Rusi dnes potvrdili nekrátené dodávky plynu," povedala ČTK Kršáková. Mierne výkyvy v dodávkach zaznamenal SPP, ktorého dcérska spoločnosť eustream prepravu plynu z Ukrajiny zabezpečuje, v nedeľu a piatok, v sobotu bola situácia stabilizovaná. SPP, ktoré si objednáva plyn prostredníctvom takzvaných denných nominácií, situáciu podľa Kršákovej naďalej monitoruje.

Plný objem dohodnutého množstva zemného plynu by dnes mal podľa hovorcu Martina Chalupského obdržať aj najväčší dodávateľ plynu v Česku RWE Transgas. Ruský plynárenský koncern Gazprom prestal začiatkom januára dodávať Ukrajine plyn, keď sa s jej zástupcami nedohodol na nových cenách.

Kyjev tiež čelil obvineniam, že nezaplatil za staršie dodávky, Ukrajina naopak tvrdila, že dlhy už splatila. Európskym odberateľom Gazprom dodávky zvýšil, Ukrajinu však obviňoval, že si z nich neoprávnene odoberá pre svoje potreby. Ruská strana sa dokonca obrátila na Európsku komisiu s návrhom, aby spoločne monitorovali tranzit plynu cez Ukrajinu. Mierne zníženie dodávok plynu koncom minulého týždňa pocítilo okrem Slovenska a Česka tiež Maďarsko a Poľsko.

Rumunsko hlásilo v piatok výraznejší pokles o 30 až 40 percent. Situáciou sa dnes v Bruseli budú zaoberať zástupcovia členských štátov Európskej únie. O dodávkach plynu medzi ruským energetickým gigantom Gazprom a Ukrajinou by mala rokovať aj delegácia Európskej komisie, ktorá dnes pricestuje do ukrajinskej metropoly Kyjev.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu