Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Slovensko opäť zaznamenalo mierne výkyvy v dodávkach plynu

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko dnes opäť zaznamenalo mierne výkyvy v dodávkach plynu z Ukrajiny, ktoré však nespôsobili žiadne komplikácie.

Povedala to hovorkyňa Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Dana Kršáková. Mierny výpadok dnes po prvý raz postihol aj Česko, kde spoločnosť RWE Transgas zaevidovala skrátenie dnešnej dodávky o päť percent. Obavy o dodávky plynu vyvolal spor medzi ruským Gazpromom a Ukrajinou, v dôsledku ktorého Kyjevu Gazprom zastavil dodávky plynu.

"Zaznamenali sme mierne výkyvy," potvrdila hovorkyňa. Nespresnila, o koľko percent boli dodávky nižšie. SPP, ktorého dcérska spoločnosť eustream prepravu plynu z Ukrajiny zabezpečuje, zaznamenal mierne zníženie dodávok aj v piatok, v sobotu bola naopak situácia stabilizovaná. Podľa Kršákovej výpadky nepredstavovali ani dnes vážny problém a v zimnom období sa podobné zníženia vyskytovali aj pred rusko-ukrajinským sporom.

Ruský plynárenský koncern Gazprom prestal na prelome rokov dodávať Ukrajine plyn, keď sa s jej zástupcami nedohodol na nových cenách. Kyjev tiež čelil obvineniam, že nezaplatil za staršie dodávky, Ukrajina naopak tvrdila, že dlhy už splatila. Európskym odberateľom Gazprom dodávky zvýšil, Ukrajinu však obviňoval, že si z nich neoprávnene odoberá pre svoje potreby.

Mierne zníženie dodávok koncom tohto týždňa pocítili aj okolité krajiny Maďarsko a Poľsko. Rumunsko hlásilo v piatok výraznejší pokles o 30 až 40 percent.

V pondelok sa situáciou s plynom budú zaoberať zástupcovia členských štátov Európskej únie na schôdzke v Bruseli. V priebehu budúceho týždňa chce tiež komisia zložená zo zástupcov predsedajúceho Česka a odborníkov Európskej komisie skontrolovať dodávky na hraniciach medzi Ruskom a Ukrajinou a hraniciach medzi Ukrajinou a inými európskymi krajinami.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu