Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nórsko ponúkne nadbytočný zemný plyn na trhoch v EÚ

(Zdroj: SITA)

OSLO - Nórsko v pondelok sľúbilo, že svoje nadbytočné kapacity zemného plynu poskytne na trhoch v rámci Európskej únie (EÚ). K tomuto kroku pristúpilo po tom, ako Rusko prerušilo dodávky plynu pre Ukrajinu kvôli jej dlhom.

Viaceré európske štáty v prvých dňoch nového roka pocítili obmedzenie v dodávkach ruského plynu cez Ukrajinu, cez územie ktorej preteká okolo 80 % plynu z Ruska určeného pre európskych odberateľov. Štátna nórska ropná a plynárenská spoločnosť StatoilHydro, ktorá je druhým najväčším dodávateľom plynu do Európy po ruskom Gazprome, oznámila, že jej produkcia je v súčasnosti blízko plnej kapacity a väčšina plynu je naviazaná na dodávky v rámci dlhodobých kontraktov.

"Dodatočné množstvo nad rámec našich dlhodobých záväzkov bude predané na trhoch na kontinente a v Británii," uviedla hovorkyňa spoločnosti Rannveig Stangeland. Ako dodala, firma StatoilHydro vedie rozhovory so svojimi zákazníkmi a dodávky plynu pokračujú na základe dohôd.

Nórsko čoraz viac presedláva zo zmenšujúcich sa zásob ropy na zemný plyn. Počas prvých desiatich mesiacov roku 2008 predalo 80 mld. metrov kubických zemného plynu, pričom väčšina z toho išla do Európy. Plyn z Nórska pokrýva približne 16 % dopytu v Európe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu