Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Prezident odobril 25 tisíc na druhé aj tretie dieťa

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Štát bude od začiatku budúceho roka vyplácať 25 tisíc Sk aj tým rodičom, ktorým sa narodí druhé a tretie dieťa.

Podporu v takejto výške v súčasnosti dostávajú rodičia len pri narodení prvého dieťaťa. Od začiatku budúceho roka rodičia druhých a tretích detí získajú príspevok pri narodení každého dieťaťa vo výške 4 560 Sk a k tomu aj príplatok k príspevku vo výške 20 440 Sk. Novelu zákona o príspevku pri narodení dieťaťa podpísal prezident Ivan Gašparovič.

Rodič, ktorý sa rozhodne pracovať a starostlivosť o dieťa do troch rokov veku zverí príbuznej osobe, napríklad starej mame, ktorá nebude mať na túto činnosť živnostenské oprávnenie, dostane štvrtinu z rodičovského príspevku - teda 1 195 Sk. Vyplýva to zo zákona o príspevku na starostlivosť o dieťa, ktorú takisto podpísala hlava štátu. Štát bude od začiatku budúceho roka preplácať rodičom výdavky na opatrovateľku so živnosťou, škôlku či jasle, ak s deťmi do troch rokov veku nezostanú doma, ale rozhodnú sa nastúpiť do práce či podnikať. Hoci podľa nového zákona stratia nárok na rodičovský príspevok, získajú príspevok na starostlivosť o dieťa. Najviac im však vyplatia 4 780 Sk, čo je súčasná výška rodičovského príspevku.

Prezident podpísal aj novelu zákona o pomoci v hmotnej núdzi, podľa ktorej motivačný príspevok nahradí od januára budúceho roka mesačná dávka v sume 500 Sk, na ktorú budú mať nárok všetky nezaopatrené deti v hmotnej núdzi bez ohľadu na prospech za podmienky, že si plnia povinnú školskú dochádzku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu