Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Štát vyplatí 25 tisíc aj pri narodení druhého a tretieho dieťaťa

BRATISLAVA - Štát bude vyplácať 25 tis. Sk (829,85 €) aj tým rodičom, ktorým sa narodí druhé a tretie dieťa. Podporu v súčasnosti dostávajú len pri narodení prvého dieťaťa. Od začiatku budúceho roka by mali získať príspevok pri narodení každého dieťaťa vo výške 4 560 korún (151,36 €) spolu s príplatkom k príspevku vo výške 20 440 korún (678,48 €).

Podľa schválenej vládnej novely zákona o príspevku pri narodení dieťaťa podporu štátu získajú, ak sa dieťa dožije aspoň 28 dní. Poslanec za ĽS-HZDS Jozef Halecký v pléne uviedol, že opatrenie si každoročne vyžiada pol miliardy korún (16,6 milióna €).

Poslankyni Ivete Radičovej (SDKÚ-DS) neprešiel pozmeňujúci návrh, aby na 25-tisícovú podporu mali nárok aj rodičia, ktorým bolo dieťa zverené do náhradnej starostlivosti. Momentálne môžu dostávať len príspevok pri narodení vo výške 4 560 korún (151,37 €). "Rodičom, ktorým je dieťa zverené rovno z nemocnice, alebo krátko po pôrode, však vznikajú rovnako zvýšené náklady ako rodičom, ktorým sa dieťa narodí,“ zdôvodňovala Radičová.

Rodič, ktorý sa rozhodne pracovať a starostlivosť o dieťa do troch rokov veku zverí príbuznej osobe, napríklad starej mame, ktorá nebude mať na túto činnosť živnostenské oprávnenie, dostane štvrtinu z rodičovského príspevku - teda 1 195 korún (39,67 €). Vyplýva to z prijatého vládneho návrhu zákona o príspevku na starostlivosť o dieťa. Radičová počas rozpravy opatrenie kritizovala. Pozmeňujúcim návrhom sa ho neúspešne pokúsila vypustiť z novely. Podľa nej ide o diskrimináciu, pretože v niektorých prípadoch rodičia ani pri najlepšej vôli nemôžu dať dieťa do škôlky či jaslí, pretože býva často choré. Poslanec za KDH Július Brocka negatívne vníma, že ministerstvo práce zavádza nový druh podnikania "babičky podnikateľky“.

Ak novelu podpíše prezident, štát by mal od začiatku budúceho roka preplácať rodičom výdavky na opatrovateľku so živnosťou, škôlku či jasle, ak s deťmi do troch rokov veku nezostanú doma, ale rozhodnú sa nastúpiť do práce či podnikať. Podľa novely hoci stratia nárok na rodičovský príspevok, získajú príspevok na starostlivosť o dieťa. Najviac im však vyplatia 4 780 korún (158,67 €), čo je súčasná výška rodičovského príspevku.

Poslanci schválili aj novelu zákona o pomoci v hmotnej núdzi, podľa ktorej motivačný príspevok nahradí od januára budúceho roka mesačná dávka v sume 500 Sk (16,6 €), na ktorú budú mať nárok všetky nezaopatrené deti v hmotnej núdzi bez ohľadu na prospech za podmienky, že si plnia povinnú školskú dochádzku.

Poslankyňa za SDKÚ-DS Iveta Radičová v rozprave navrhla zaviesť súbeh dávky v hmotnej núdzi a príjmu ako nástroj tzv. medzitrhu práce. Podľa nej by to zvýšilo motiváciu dlhodobo nezamestnaných občanov nájsť si prácu. Dlhodobo nezamestnaní, ktorí poberajú dávku by mali na ňu nárok aj popri práci. Nebola by však vyplácaná v plnej výške, ale podľa írskeho modelu by počas prvého roka bola vo výške 75 percent dávky, v druhom 50 percent a v treťom 25 percent. Aby nedochádzalo k zneužitiu tohto príspevku, úrad práce by overoval, či má pracovné miesto perspektívu byť udržateľné, nenahrádza už existujúce miesta, je minimálne na polovičný pracovný úväzok a musí byť uzatvorený minimálne na dobu 12 mesiacov. Návrh poslankyne Radičovej však nezískal podporu pléna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu