Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ústav pamäti národa zverejnil arizátorov!

Ústav pamäti národa dnes zverejnil na svojej internetovej stránke informácie o arizovaných podnikoch a mená (názvy) arizátorov týchto podnikov.

ÚPN na stránke píše, že zverejnené údaje zachytávajú len arizáciu podnikového majetku, ktorého celková hodnota v septembri 1940 predstavovala približne 530 mil. Ks. Arizácia podnikov vyvrcholila v rokoch 1941 – 1942.

Databáza 2223 arizovaných podnikov podľa ÚPN vychádza zo zachovaných evidencií a kartoték Ústredného hospodárskeho úradu, Ministerstva hospodárstva a Hlinkovej gardy, ktoré vznikli v rokoch 1942 – 1944. ÚPN v súčasnosti analyzuje 26 ďalších záznamov. Výsledok zverejnení ešte tento rok.

Pojmom arizácia sa označuje vyvlastnenie a prevod majetku Židov na nežidov ( v dobovej terminológii “árijcov“). Arizácia všetkých druhov majetku Židov (kapitálový majetok, domový majetok, podnikový majetok a pod.) žijúcich na Slovensku prebiehala v rokoch 1939 – 1945. Vo svojej vrcholnej fáze (od septembra 1940) bol arizačný process jedným z hlavných nástrojov ľudáckeho režimu pri "vyraďovaní Židov z hospodárskeho a sociálneho života" na Slovensku, dodáva ÚPN.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu