Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

ÚPN má opodstatnenie, je to súčasť našich dejín

ÚPN
ÚPN

Ústav pamäti národa (ÚPN) má svoje opodstatnenie, svoje miesto a úlohu - "je to súčasť našich dejín", povedal na brífingu pre médiá po obede s veľvyslancami krajín zastúpených v SR prezident SR Ivan Gašparovič.

Aj ÚPN bol totiž jednou z tém pravidelného stretnutia hlavy štátu s predstaviteľmi zahraničných diplomatických misií.

Prezident nie je proti rozprave politických strán o prípadnej zmene zákona o ÚPN, o jeho úpravách vo vzťahu k práci jednotlivých členov ústavu, či prípadných ďalších zmenách a doplneniach zákona.

ÚPN však má svoje opodstatnenie, konštatoval Gašparovič s tým, že to čo má ostať v archívoch, nech tam ostane, ale čo má ísť na verejnosť "a za týmto účelom bol tento ústav zriadený - nech ide. Len nesmie nahrádzať niektoré úlohy, ktoré majú iné inštitúty, najmä orgány činné v trestnom konaní, tam som proti aj ja".

Prezident pripustil, že mohli byť rozhodnutia, ktoré činnosť ÚPN spochybnili. Prípadná zmena zákona je však vecou poslancov v parlamente, dodal.

Slovenská národná strana (SNS) stiahne z parlamentu návrh zákona o zrušení ÚPN. Dnes o tom informoval predseda národniarov Ján Slota. Ďalším fungovaním ÚPN sa bude v piatok zaoberať koaličná rada. Ako povedal Slota, je mu jedno, ako bude ústav vyzerať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu