Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

ÚPN sa zrejme presťahuje do budovy ministerstva dopravy

BRATISLAVA - Ústav pamäti národa (ÚPN), ktorý monitoruje zločiny z čias druhej svetovej vojny a komunizmu, sa zrejme presťahuje do priestorov ministerstva dopravy.

ÚPN sa musí odsťahovať z budovy ministerstva spravodlivosti v centre Bratislavy do konca septembra, ministerstvo ju chce totiž využívať pre bratislavské súdy.

"Zatiaľ je to v štádiu počiatočných konzultácií, do úvahy pripadá predovšetkým časť priestorov na ministerstve dopravy," povedal rozhlasu šéf ÚPN Ivan Petranský.

Ústav sa mal z doterajšieho sídla vysťahovať pôvodne už tento týždeň, ministerstvo spravodlivosti mu však zmluvu predĺžilo o ďalšie dva mesiace. Ako rýchlo sa ústav presťahuje do nových priestorov, Petranský povedať nevedel. "Bude sa musieť urobiť odhad, ako dlho bude trvať rekonštrukcia priestorov," povedal.

Plánované sťahovanie ÚPN sa týka len jeho administratívnej časti. Samotný archív, v ktorom sú uložené napríklad dokumenty komunistickej tajnej služby, sídli totiž v inej budove. Priestory ministerstva dopravy podľa Petranského pre archív nie sú vhodné.

Informoval dnes o tom Slovenský rozhlas.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu