Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Ústav pamäti národa: Jeho osud má v rukách Fico

Ústav pamäti národa
Ústav pamäti národa

BRATISLAVA - Bitka o archívy Štátnej bezpečnosti pokračuje. Šéf Ústavu pamäti národa (ÚPN) Ivan Petranský sa nevzdáva a o stretnutie požiadal premiéra Roberta Fica. Jeho koaličný partner Ján Slota totiž navrhol zrušenie ústavu. Stalo sa tak v čase, keď na verejnosť prenikli informácie o údajnej kriminálnej minulosti lídra SNS. A to z historických dokumentov komunistickej ŠtB.

Zánik ÚPN tak, ako ho poznáme dnes, presadzuje aj HZDS. Jeho osud je teraz v rukách najsilnejšej vládnej strany. Aj politikov Smeru však Slotov návrh zaskočil. „Je to o strate pamäti. Vzbudzuje to rôzne asociácie,“ reagoval podpredseda strany Dušan Čaplovič. O budúcnosti ÚPN rozhodnú lídri koalície.

„Počkajme si, budú rôzne rokovania,“ vyhlásil premiér Robert Fico. Dodal, že má iné priority ako nedôveryhodné spisy ŠtB. Ivan Petránsky by považoval zrušenie ÚPN za krok späť. „Ústav však pre mnohých predstavuje riziko v oblasti osobného uplatnenia, pokiaľ kolaborovali s komunistickým režimom,“ podotkol. O tom, či návrh súvisí s informáciami o minulosti Jána Slotu, špekulovať nechcel.

NA ZOZNAME AJ BLANÁRIK
ÚPN včera zverejnil ďalšie dokumenty o komunistickej minulosti. Ide o 8 300 záznamov vojenskej kontrarozviedky. Tá vznikla v roku 1951. Používala veľmi podobné metódy ako ŠtB. „Nehľadala vojenské tajomstvá, ale oponentov komunistického režimu v Československej ľudovej armáde,“ vysvetlil riaditeľ archívu ÚPN Radoslav Ragač. Kontrarozviedka zrejme evidovala aj šéfa Národného bezpečnostného úradu a bývalého vojaka Františka Blanárika. A to v kategórii dôverník, čo znamená, že o jej záujme nemusel vedieť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu