Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Armáda ruší veliteľstvá a ústavy, prepustí 1440 ľudí!

(Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA – Slovenská armáda v rámci šetrenia zruší najmenej dve veliteľstvá a dva výskumné technické ústavy. Denníku Pravda to povedal minister obrany Jaroslav Baška, podľa ktorého však šetrenie neohrozí misie slovenských vojakov v zahraničí.

Úsporné opatrenia v armáde sa tak dotknú aj vojakov, zatiaľ čo doteraz sa týkali civilných zamestnancov, pripomenula v Pravda dnešnom vydaní.

Koncom roka pritom rezort plánuje podpísať zmluvu o nákupe dopravných lietadiel za niekoľko miliárd korún a navyše v roku 2010 bude vraj takmer všetka pozemná technika armády po lehote životnosti.

"Armáda prejde zmenou logistiky a zrušia sa minimálne dve veliteľstvá - spojovacie a logistiky," povedal Baška, ktorý je podľa denníka jedným z najmenej spokojných ministrov s návrhom budúcoročného štátneho rozpočtu. Reálne bude mať totiž menej peňazí ako tento rok, navyše ministerstvu vraj hrozia škrty vo výdavkoch, ak sa pre svetovú finančnú krízu nenaplnia očakávané príjmy štátu.

Začiatkom februára budúceho roka rezort prepustí štvrtinu, teda 1440 civilných zamestnancov. "Na platoch by sme na budúci rok mali ušetriť okolo 320 miliónov korún (10,3 milióna eur)," dodal Baška. Tvrdil, že na dobehnutie odkladanej modernizácie by armáda potrebovala o tri až štyri miliardy korún (zhruba 100 až 132,7 milióna eur) viac, než jej vláda navrhla v rozpočte na budúci rok.

Ministerstvo podľa Bašku zatiaľ nerozhodlo o budúcnosti piatich vojenských podnikov. Z troch výskumných technických ústavov však zostane iba jeden.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu