Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Slovensko s Nemeckom prehlbuje spoluprácu

Sprava: Minister obrany Jaroslav Baška a Franz Josef Jung
Sprava: Minister obrany Jaroslav Baška a Franz Josef Jung

BRATISLAVA - Dohodu o spolupráci v rámci vzdelávania a výcviku podpísali slovenský minister obrany Jaroslav Baška a jeho nemecký partner Franz Josef Jung.

Do dnešného dňa bolo na vojenskej akadémii v Hamburgu tridsať našich dôstojníkov, medzi nimi aj súčasný náčelník generálneho štábu, generál Ľubomír Bulík. Na dnešnom brífingu po stretnutí o tom informoval minister Baška.

Baška s Jungom na stretnutí zhodnotili závery summitu NATO v Bukurešti. Zhodli sa, že je dôležité, aby sa aj ďalšie krajiny západného Balkánu, nielen Chorvátska a Albánska, ktoré dostali pozvánku, a Macedónska, ktoré sa tiež môže stať členom, pričlenili k aliancii, čo pomôže k stabilizácii regiónu.

S týmto súhlasil aj nemecký minister, ktorý vyhlásil, že pre stabilitu regiónu je dôležitý intenzívny dialóg s Bosnou a Hercegovinou a Čiernou Horou, ale aj smerovanie Srbska. Veľmi dôležitá je podľa Bašku spolupráca pri budovaní síl rýchlej reakcie Severoatlantickej aliancie v rámci budovania a podpory európskej obrannej a bezpečnostnej politiky je zase významné budovanie bojových skupín s Nemeckom, s Poľskom a dvoma pobaltskými štátmi - Lotyšskom a Litvou.

"Príprava prebieha v plnom prúde, nevidíme žiadne negatíva a problémy z našej strany," povedal Baška. Na stretnutí sa obaja ministri zaoberali aj misiou ISAF v Afganistane. Baška informoval Junga o navýšení počtu slovenských vojakov, do konca roku 2010 by to malo byť 250 až 280 vojakov prevažne na juhu krajiny.

Zhodli sa, že odkedy misia funguje, urobil sa veľký pokrok. "Pre budúcnosť Afganistanu je dôležité, aby sme tam nepôsobili len vojensky, ale aby sme pomáhali budovať aj vládne inštitúcie a afganskú národnú políciu a afganskú národnú armádu, aby mohli prebrať zodpovednosť nad svojou krajinou," vyhlásil slovenský minister.

Pokiaľ ide o Afganistan, musí činnosť smerovať k tomu, aby krajina zase nespadla k podpore terorizmu, starať sa o to, aby bola zabezpečená stabilita a mier, povedal Jung. Ministri hovorili aj o bilaterálnej spolupráci oboch krajín. Slovenské ministerstvo obrany má s Nemeckom v tomto roku 50 až 60 bilaterálnych aktivít, s inými štátmi ich toľko nemá. Toto stretnutie je len druhou návštevou nemeckého ministra obrany v ére samostatného Slovenska a prvé po trinástich rokoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu