Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Gašparovič podporil Mikolajove učebnice, neprijateľné pre Maďarov

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič podporil rozhodnutie ministra školstva Jána Mikolaja vydávať maďarské učebnice so slovenským názvoslovím. Podľa hlavy štátu je "šťastie, že nové učebnice vznikli,“uviedla v správe pre médiá prezidentská kancelária, ktorá o dnešnom prijatí Mikolaja Gašparovičom vopred neinformovala.

Obaja odmietli kritiku nových učebníc pre školy s vyučovacím jazykom maďarským. Mikolaj je presvedčený, že nebola porušená európska Charta regionálnych a menšinových jazykov. Gašparovič sa s Mikolajom stretol "kvôli pripravovanému štátnemu rozpočtu pre jeho kapitolu.

So šéfom rezortu školstva sa slovenský prezident stretáva pravidelne, no práve v tomto období sú v príprave viaceré dôležité zákony." Dnes hovorili aj "o príprave a rozpracovanosti novej legislatívy o odbornej vzdelanosti a školstve ako aj o zákone o pedagogických zamestnancoch."

Prezident za prioritu rozpočtu pre rezort školstva považuje zvýšenie miezd pedagogickým pracovníkom. Podľa neho "si učitelia zaslúžia vyššiu mzdu, pretože sú to práve oni, ktorí vychovávajú novú generáciu a pripravujú ju do reálneho profesijného života.“ Mikolaj potvrdil, že tarifné platy učiteľov by mali stúpnuť od januára o 7 percent a celková mzda o 8,5 percenta.

Mikolaj pozval prezidenta na Konferenciu o vrcholovom športe, ktorá bude v novembri v Bratislave. Gašparovič podporuje diskusiu o budúcnosti slovenského vrcholového športu. Pre štát je podľa neho veľkou devízou, ak má úspešných vrcholových športovcov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu