Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Mikolaj chce vytypovať špičkové gymnáziá

Ján Mikolaj Zobraziť galériu (8)
Ján Mikolaj

BRATISLAVA - V každom samosprávnom kraji by mali byť špičkové gymnáziá. Kedy sa zverejní zoznam takýchto špičkových stredných škôl, nie je ešte určené.

Minister školstva Ján Mikolaj na dnešnom rokovaní školského parlamentného výboru povedal, že špičkové gymnáziá v regiónoch Slovenska by mali umožniť získať stredoškolské vzdelanie na medzinárodnej úrovni. Počíta s tým Modernizačný program Slovensko 21, ktorý už schválila vláda a ministerstvá ho podrobne rozpracovávajú v akčných plánoch.

Podľa programu v každom samosprávnom kraji sa majú vytvoriť podmienky pre podporu špičkových gymnázií bez rozdielu zriaďovateľa. Špičkovými sa tak môžu stať štátne, súkromné i cirkevné gymnáziá. Vyššie územné celky by im mali pomáhať pri zapájaní do medzinárodných sietí a spolupráci s univerzitami a inštitúciami výskumu a vývoja.

Opozícia sa obáva, aby sa pri výbere špičkových škôl nepostupovalo diskriminačne. Mikolaj uviedol, že neplánuje zverejniť rebríček gymnázií od najlepších po najhoršie, sprístupní len tie špičkové. „Nebudeme ukazovať prstom, nebudeme škatuľkovať,“ vyhlásil pred členmi výboru minister. Podľa neho by nebolo demokratické zverejniť školy, ktoré skončia „na chvoste“. Ak gymnázia splnia kritériá, zaradia ich do zoznamu. V programe sa píše, že jedným z kritérií by malo byť aj to, ako žiaci gymnázia obstoja v celoslovenských maturitách. Zaraďovanie medzi špičkové gymnáziá má motivovať k zvyšovaniu kvality.

Ďalším opatrením modernizačného programu má byť vyplácanie štátnych dotácií zahraničným verejným vysokým školám, ktoré prijmú slovenských študentov. Ak škola začne pôsobiť u nás a bude mať akreditáciu domovskej krajiny, bude mať nárok na štátne peniaze, dodal Mikolaj. Podľa neho v rozpočte na to budú peniaze. Koľko peňazí by sa im malo vyplácať, nepovedal. „Myslíme si, že kvôli rovnakým právam občanov Európskej únie, my im musíme dať štátne dotácie,“ uzavrel Mikolaj.

Štát chce dať v najbližších troch rokov do modernizácie Slovenska 17,6 miliardy korún (584,2 milióna €). Podľa vlády program má vytvoriť priestor pre hospodársky rast, zamestnanosť, odstrániť byrokratické prekážky v malom a strednom podnikaní, podporiť vzdelávanie a výskum.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu