Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Mikolaj otvoril školský rok a spustil reformu vzdelávania

Ján Mikolaj
Ján Mikolaj

BRATISLAVA - Nový školský rok, ktorý sa dnes začal pre žiakov základných a stredných škôl, je zároveň spustením reformy vzdelávania. Pre školy a učiteľov je to veľká šanca, aby deti učili modernejšie a kvalitnejšie, vyhlásil dnes minister školstva Ján Mikolaj.

Školy však opakovane upozornili, že prevratné zmeny od nich očakávať v krátkom čase nemožno.

"Je na každej škole, na každom učiteľovi, ako možnosti, ktoré im reforma poskytuje, využijú. Dôležité je, že nové možnosti sme dostali," vyhlásil minister v slávnostnom príhovore na začiatku školského roka. Opätovne tak odmietol výhrady, že zmeny boli uponáhľané a nedostatočne pripravené. "Každá doba prináša niečo nové a bolo by zlé, keby sme aj v školstve nezachytili to, čo prináša súčasnosť," tvrdil minister.

Na učenie po novom však chýbajú učebnice, dlhšia príprava a najmä učitelia, posťažovali sa v minulosti školy. Veľká časť pedagógov totiž po dlhých rokoch učenia podľa presne vytýčených plánov nedokáže učiť voľnejšie a využívať modernejšie pomôcky a zdroje informácií, priblížili ich riaditelia. Chýba im podľa nich aj motivácia, pretože platy v školstve naďalej nezodpovedajú odmeňovaniu, na ktoré majú vysokoškolsky vzdelaní ľudia nárok v iných pracovných odvetviach.

Časť učiva si po novom budú určovať samotné školy. Aby sa otvoril priestor pre aktivitu škôl, z doterajšieho učiva vypadlo podľa odhadov 20 až 30 percent informácií.

Aj v tomto školskom roku pokračuje trend znižovania celkového počtu žiakov. Do lavíc základných a stredných škôl si ich tento rok sadne asi 770.000, kým napríklad v roku 2000 ich bolo ešte takmer 950.000. Do prvých ročníkov základných škôl nastupuje najslabší populačný ročník v povojnovej histórii Slovenska z roku 2002. Narodilo sa vtedy 51.035 detí, o rok neskôr ich už bolo asi o 900 viac. Vlani na Slovensku prišlo na svet približne 54.600 novorodencov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu