Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Vysokým školám podľa Mikolaja unikla miliarda korún z EÚ

Minister školstva Ján Mikolaj
Minister školstva Ján Mikolaj

BRATISLAVA - Približne miliarda korún (asi 33 miliónov eur) zo zdrojov Európskej únie, ktoré boli určené na obnovu budov vysokých škôl, ostane zatiaľ nevyužitá.

Viaceré vysoké školy nedokázali pripraviť kvalitné projekty a z plánovanej sumy 2,5 miliardy Sk (83 miliónov eur) sa tak rozdelí zatiaľ asi len 1,5 miliardy Sk (asi 50 miliónov eur), povedal dnes novinárom minister školstva Ján Mikolaj.

Neúspešní žiadatelia však podľa neho môžu svoje projekty opraviť a znovu sa o peniaze uchádzať. "Projekty, ktoré predložili, neboli na takej kvalitatívnej úrovni, aby sa dokázala využiť celá alokácia," povedal Mikolaj.

So žiadosťou o grant neuspelo osem z 19 škôl, vyplynulo z aktuálneho vyhodnotenia ministerstva. Neuspeli ani dve najväčšie vysoké školy - Univerzita Komenského a Slovenská technická univerzita. Školy napríklad nedokázali vo finančnej analýze preukázať, že žiadané peniaze sa z dlhodobého hľadiska oplatí investovať, alebo v žiadostiach pochybili formálne. "Musia sa to naučiť," dodal minister.

Rektor Žilinskej univerzity Ján Bujňák potvrdil, že príprava žiadosti o grant je náročná. Mnoho energie je potrebnej nielen na samotný projekt, ale aj na získavanie ďalších požadovaných dokladov, povedal ČTK. Univerzita preto podľa neho využila služby špecializovanej spoločnosti, s ktorou projekt na dobudovanie laboratória a výmenu nevyhovujúceho elektrického vedenia konzultovala.

Mikolaj si však myslí, že vysokoškolskí učitelia dokážu o grant požiadať aj bez pomoci poradenských firiem. Každá škola sa dozvie, akú chybu v projekte urobila a môže peniaze žiadať znovu. Finančná analýza, s ktorou mali univerzity problémy, už bude navyše dobrovoľná, oznámil minister. Na rozdiel od predchádzajúcej výzvy však školy už nebudú môcť všetky peniaze minúť na stavebné práce. Polovicu budú musieť nasmerovať na nákup počítačovej techniky, poznamenal Mikolaj.

Slovensko môže v nasledujúcich rokoch získať z EÚ na podporu školstva a vedy spolu asi 55 miliárd korún (približne 1,8 miliardy eur).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu