Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Lídri koalície dnes majú otvoriť diskusiu o rozpočte na rok 2009

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predsedovia troch koaličných strán by dnes mali po prvý raz diskutovať o návrhu štátneho rozpočtu na rok 2009. Predloha ministerstva financií počíta s poklesom schodku oproti tomuto roku o viac než polovicu na 14,89 miliardy korún (497,22 milióna eur).

SNS už oznámila, že bude žiadať viac peňazí pre svoje ministerstvá. Podľa zákona by mala vláda odovzdať schválený návrh rozpočtu do polovice októbra do parlamentu.

Šéfovia Smeru-SD, SNS a ĽS-HZDS sa zídu na oficiálnej schôdzke po prvý raz po letných prázdninách. O návrhu rozpočtu, ktorý ministerstvo financií vypracovalo v eurách, budú debatovať v rozšírenom zložení spoločne s ďalšími predstaviteľmi koaličnej trojky.

Podľa návrhu dokumentu si majú oproti tomuto roku polepšiť najmä ministerstvá dopravy, financií a školstva, menej peňazí sa zatiaľ ušlo napríklad farmárom. Druhá najsilnejšia koaličná strana SNS už vopred informovala, že bude žiadať viac peňazí na platy pedagógov, protipovodňové aktivity a výstavbu a obnovu bytov.

Návrh rozpočtu predpokladá rast príjmov o 44,26 miliardy Sk (1,47 miliardy eur) na 392,51 miliardy korún (13,03 miliardy eur). Výdavky by mali stúpnuť o 27,26 miliardy korún (904,9 milióna eur) na 407,49 miliardy Sk (13,53 miliardy eur). Schodok verejných financií by sa mal znížiť na 1,7 percenta výkonu ekonomiky z tohtoročných v rozpočte naplánovaných 2,3 percenta HDP.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu