Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Katastrofické dopady 13. dôchodkov: Tvrdá rana pre naše peniaze! Politici našli riešenie, má to však háčik

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Parlament tento týždeň odklepol aj za pomoci časti opozície nové 13. dôchodky, ktoré iba tento rok budú stáť štátnu kasu 828 miliónov eur. To, čo sa pre mnohých javí ako potešujúca správa, má však svoje negatíva.

video

Dôchodcovia dostanú tento rok 13. dôchodok vo výške 606,30 eura, tvrdí Erik Tomáš (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť poukázala na to, že schálené zvýšenie 13. dôchodku má negatívny vplyv na dlhodobú udržateľnosť vo výške 0,4% HDP. Zároveň však tiež poukázali na ďalšiu schválenú zmenu, pozmeňujúci poslanecký návrh, ktorým sa opravujú podmienky pre priznávanie predčasných dôchodkov po tzv. odpracovaní 40 rokoch. Toto opatrenie, naopak, zlepší dlhodobú udržateľnosť na úrovni do 0,4% HDP, čo vnímajú pozitívne. Problém celého dôchodkového systému však týmto ani zďaleka vyriešený nie je, práve naopak. Ako totiž odborníci z Rady pre rozpočtovú zodpovednosť vysvetlili, vplyvy oboch opatrení na dlhodobú udržateľnosť sa vzájomne kompenzujú, ale je medzi nimi dôležitý rozdiel. "Trináste dôchodky majú okamžitý negatívny vplyv, zatiaľ čo úspora z opravy nastavenia predčasných dôchodkov bude nabiehať len postupne na dlhodobom horizonte. Inými slovami okamžité a trvalé náklady zavedenia trinástych dôchodkov sa prvýkrát v rámci roka vykompenzujú opravou predčasných dôchodkov až o približne 25 rokov, pričom k úplnej kompenzácii všetkých nákladov na zavedenie trinástych dôchodkov dôjde až o 50 rokov,“ uviedli.

Katastrofické dopady 13. dôchodkov:
Zobraziť galériu (2)

Verejné financie sa podľa nich nachádzajú v pásme vysokého rizika a samotný dôchodkový systém nebol pred týmito zmenami tiež dlhodobo udržateľný. „Z uvedeného dôvodu by bolo vhodné prijímať ozdravné opatrenia v dôchodkovom systéme bez toho, aby sa ich prínos využíval na kompenzovanie nových opatrení, ktoré jeho udržateľnosť súčasne zhoršujú,“ tvrdia. „Týmto prístupom sa totiž nezlepší udržateľnosť dôchodkového systému voči situácii z roku 2018 (kedy podľa OECD bol dôchodkový systém dobre pripravený na zhoršujúcu sa demografiu), čo ohrozuje schopnosť štátu udržať súčasný sociálny štandard do budúcnosti,“ dodali.

Trinásty dôchodok v novej podobe bude stáť v tomto roku 828 miliónov eur, vyčíslil vo štvrtok minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD). "Ale nie je to čiastka, ktorá je navyše, lebo na tento rok už bolo rozpočtovaných vyše 300 miliónov eur na predchádzajúci 13. dôchodok. Samotná RRZ priznala, že sa cez daň z pridanej hodnoty (DPH) do štátneho rozpočtu vráti asi 100 miliónov eur," priblížil s tým, že čistý náklad je pre tento rok 400 miliónov eur. Niektoré prostriedky budú použité zo Sociálnej poisťovne, avšak väčšina pôjde podľa neho transferom zo štátneho rozpočtu.

Viac o téme: ZákonMinister práceDôchodkový systém13. dôchodokErik TomášRada pre rozpočtovú zodpovednosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu