Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Peter Pellegrini: Nechceme, aby sa Prezidentský palác stal mocenským centrom opozície

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (4)
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA – Už v nedeľu bude Slovensko poznať nového prezidenta, ktorý nahradí Zuzanu Čaputovú. Kým pred prvým kolom prezidentských volieb mnohí analytici hovorili, že si žiadnu kampaň nevšimli, posledné dni obaja kandidáti vystupujú veľmi ostro a vyhraňujú sa voči druhému. Viac v rozhovore s prezidentským kandidátom Petrom Pellegrinim.

Prieskumné agentúry za posledné hodiny publikovali štyri prieskumy verejnej mienky s výsledkom 2:2 a veľmi tesným rozdielom. Ste nervózny?

- Je na ľuďoch, ako sa rozhodnú.  Predstupujem pred nich s programom prezidenta ľudí. Prezidenta, ktorý ponúka spoluprácu s vládou a pracuje pre dôstojný život ľudí. Prezidenta, ktorý sa zastane ľudí, ak vláda tak nekoná. Prezidenta, pre ktorého je Slovensko na prvom mieste. Prezidenta, ktorý urobí z Prezidentského paláca miesto na formovanie vízii pre budúcnosť Slovenska. Prezidenta, ktorý je lídrom nielen do dobrých ale aj do zlých časov.  Počas svojho politického života som prešiel celé Slovensko, podal množstvo rúk a hovoril s veľkým množstvom ľudí. Poznám život ľudí v jednotlivých regiónoch. Preto jednou veľkou agendou mojej strany bolo vyrovnávanie regionálnych rozdielov, pretože žiaden človek nemôže byť potrestaný za to, kde sa narodil. Človek a kvalita jeho života od narodenia po starobu je základom mojej politiky a hodnôt. Hlavne však chcem byť prezidentom mieru a garantujem, že nedovolím vyslať jediného slovenského vojaka na Ukrajinu. Verím, že nájdem u väčšiny ľudí podporu.

Podporu vám aktuálne vyjadruje aj Andrej Danko, ktorý v prvom kole podporil pána Harabina. Ako vnímate teraz túto podporu?

-  Veľmi si vážim spoločné vystúpenie koaličných lídrov, ktorí vyzvali voličov SNS a SMERu prísť k voľbám spolu s voličmi HLASu a nedovoliť ovládnuť Prezidentský palác progresívcami. Deklarovali sme spoločne jednotu a stabilitu koalície. Zároveň sme vyzvali k mobilizácii voličov, pretože nechceme aby sa Prezidentský palác stal mocenským centrom opozície. Predseda SaS Gröhling hovorí, že ovládnutím paláca začne pád  vlády a toto nesmieme dopustiť. Videli sme, kým sa Ivan Korčok obklopil počas volebnej noci. Heger, Naď, Dzurinda  sa chcú po Korčokovom chrbte vrátiť k moci. Ľudia po troch rokoch chaosu a hádok chcú pokoj, spoluprácu a hlavne sociálnu politiku, ktorá im po amaterizme Hegera, Matoviča a Ódora zlepší ich život. Prvé opatrenia sme už začali doručovať.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (4)
Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Cítite skutočnú podporu zo strany SNS a Smeru – SSD?

- Cítim tú podporu priamo v regiónoch. Voliči našich troch strán mi vyslovujú podporu a sú pripravení prísť k voľbám. Uvedomujú si, že v týchto voľbách ide o veľa. Chcem sa však poďakovať aj predstaviteľom národno vlasteneckých síl, prezidentským kandidátom Fórróvi a Kubišovi, predstaviteľom Sme rodina. Vážim si dôveru, ktorú mi vyslovila Jednota dôchodcov Slovenska, protifašistickí bojovníci ako aj Klub 500.  Cením si podporu primátorov a starostov, ktorú mi podporu vyslovujú vo videách.

Prídu vás zástupcovia koaličných strán podporiť počas volebnej noci? Pozvali ste ich?

- Dnes sa sústreďujeme predovšetkým na výsledok. Nechceme, aby sa zmenila zahraničná politika Slovenska, nechceme prísť o právo veta, nechceme pasívne počúvať a prijímať migračné podmienky, alebo posielať vojakov na Ukrajinu. Nechceme, aby ľudia prišli o sociálnu pomoc. To je dnes podstatné, nie ako bude vyzerať volebný večer na centrále. To sa dohodneme rýchlo.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (4)
Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Najnovšie vám podporu vyjadril aj neúspešný kandidát Ján Kubiš. Stretli ste sa s ním? Potešilo vás, že podporil práve vás a nie bývalého kolegu diplomata Korčoka?

- Každú podporu si nesmierne vážim. Je to dôkaz, že rovnako vnímame  medzinárodné postavenie Slovenska, presadzovanie sociálnej politiky ako aj akú úlohu má zohrávať prezident v politickom systéme. Prezident ľudí je silnou agendou.

Koho podporu si najviac ceníte?

- Vážim si podporu každého jedného človeka. Či je to kandidát na prezidenta, líder strany, pracujúci človek, či senior žijúci v rôznych regiónoch našej vlasti. Všetkých nás spája program pokoja, dôstojného života a hrdého Slovenska na medzinárodnej scéne. Spoločne sa spojme pre našu vlasť, pre naše drahé Slovensko.

Zaskočilo vás v poslednom období niečo, s čím ste nerátali? Alebo ste sa niekým na niečom dohodli a on to poprel?

- K ľuďom pristupujem s pozitívnou emóciou. Rodičia ma vychovávali v zmysle, že ako sa k ľuďom správaš, tak sa ti to dvojnásobne vráti. Slovensko má hádok, konfliktov a chaosu dosť. Protest na ulici nezmení život ľudí. Tí  potrebujú riešenia pre ich život, ako je 13. dôchodok, zastropovanie cien energií, pomoc neúplným rodinám, zvýšenie minimálnej mzdy a nie emóciu, ktorá prakticky nič nezmení. Preto budem vždy na strane ľudí a vždy budem podporovať politiku konkrétnych riešení.

Snažíte sa prezentovať ako budúci prezident mieru a o vašom súperovi sa vyjadrujete ako o kandidátovi vojny. Vidíte túto hrozbu reálne?

- Stačí počúvať čo sa hovorí v Európe. Stačí vnímať, o čom hovorí prezident Macron a o čom sa diskutuje v Nemecku, v Poľsku. Vyslanie vojakov z členských krajín NATO je jeden zo scenárov. Ak sa naplní požiadavka Mikuláša Dzurindu, že si má prezident zobrať kompetencie od predsedu vlády a zastupovať ho na summitoch, vidím veľa rizík pre Slovensko. Ivan Korčok sa jasne vyjadril, že si želá zrušenia práva veta v EÚ, schvaľoval zásahy v Gaze. Obávam sa, že ak by uspel, či dokáže odolať tlaku poslať slovenských vojakov na Ukrajinu. V prezidentskom dueli som mu jasne povedal, že mu neverím, že to neurobí. Pretože počas kampane niekoľkokrát zmenil stanovisko podľa toho, ako mu vyšli prieskumy verejnej mienky.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (4)
Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Sledujete správy a vojnové konflikty vo svete, kde zomierajú nevinní ľudia – matky a deti....

- Povedal som to jasne. To čo sa deje na Ukrajine a v Gaze je hrôza. Vidieť zábery nevinných ľudí nemôže nikoho nechať ľahostajným. Ospravedlňovať to je neprípustné, aj keď útok na nevinných ľudí v Izraeli bol rovnako desivý. Teraz, keď sa rozprávame, zomierajú ľudia na Ukrajine aj v pásme Gazy. Preto treba začať hovoriť o mieri. Súhlasím so Svätým Otcom, že vyzbrojovanie mier nenastolí. Poďme sa o to aspoň pokúsiť a nie stále rinčať zbraňami.

Pred prvým kolom ste vystupovali nekonfliktne. Po prvom kole ste zmenili rétoriku a útočíte na súpera. Prečo ste zmenili marketingovú stratégiu?

- Priznám sa, že ma doslova šokovalo, keď som videl, kto všetko sa nachádzal vo volebnú noc v štábe opozičného prezidentského kandidáta  Korčoka. Heger, Naď, Šeliga, Gröhling, Ódor - ľudia, ktorí devastovali tri roky Slovensko. Ľudia ktorí šírili chaos, ktorí zbedačovali ľudí a cynicky sa im smiali do očí. Ľudia, ktorí ohrozili bezpečnosť Slovenska, bezbrehým vývozom zbraní do takej miery, že zostala nekrytá východná hranica. A títo všetci cítia, že sa majú šancu vrátiť. Preto musím o tom hlasne a jasne hovoriť. Je na ľuďoch, či prídu v sobotu k voľbám a zabránia im vrátiť sa postupnými krokmi k moci.

Čo urobíte ako prvé bez ohľadu na výsledok druhého kola prezidentských volieb?

- Poďakujem sa ľuďom za podporu.

Kto bude tou osobou, ktorej ako prvej zavoláte po vyhlásení výsledkov?

- Určite mojej blízkej rodine. Stáli pri mne aj v tých najťažších chvíľach a za to im patrí moje poďakovanie.

Viac o téme: Prezidentský palácOpozíciaPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu