Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Šutaj Eštok chce reformu NAKA zrealizovať v najbližších mesiacoch: Taktiež nevidí problém v účasti v relácii s hľadanou osobou

Matúš Šutaj Eštok Zobraziť galériu (4)
Matúš Šutaj Eštok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Opozičné strany Progresívne Slovensko, KDH a hnutie Slovensko namietajú účasť ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) v relácii s medzinárodne hľadanou osobou Danielom B. Minister poukazuje na prezumpciu neviny. Argumentuje tiež potrebou informovať aj v alternatívnych médiách.

archívne video

Minister vnútra Šutaj Eštók: Sme naivní, ak si myslíme, že dokážeme vyhrať nad nukleárnou veľmocou (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

"Ja nerobím nejaké rozdiely medzi ľuďmi, nekádrujem ich. Myslím si, že vždy platí prezumpcia neviny. A beriem to za svoju povinnosť, aby sme aj v alternatívnych médiách publiku vysvetľovali, aká je realita," uviedol Šutaj Eštok. Skonštatoval, že keď prijal pozvanie do alternatívneho médiá, netušil, o aký formát pôjde. V diskusii bolo podľa neho asi 50 ľudí, hľadaný sa pripojil cez stream. Minister deklaroval, že s názormi Daniela B. sa nezhoduje. "Akékoľvek extrémistické názory odmietam, ale ja nemám problém sa baviť s hocikým," dodal.

Jaroslav Spišiak
Zobraziť galériu (4)
Jaroslav Spišiak  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Poslanec Národnej rady (NR) SR Jaroslav Spišiak (PS) hovorí o hanbe a najnekompetentnejšom ministrovi vnútra v histórii. "Vyškerený do kamery sa nechá uviesť medzinárodne hľadanou osobou, ktorá útočila na radových policajtov, odpovedá na jej otázky, akoby sa nič nedialo, odkrýva plány zmien v rezorte i v Policajnom zbore," kritizoval. Poukázal na to, že na Daniela B. sú vydané tri zatýkacie rozkazy pre niekoľko trestných činov, pričom o jeho vydaní na Slovensko má rozhodnúť britský súd.

Šutaj Eštok chce reformu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Exminister vnútra a poslanec NR SR Roman Mikulec (hnutie Slovensko) komentoval situáciu na sociálnej sieti slovami o novej dobe. "Nová doba. Šutaj Eštok, minister vnútra SR, chodí do relácií s medzinárodne hľadaným extrémistom, antisemitom a internetovým agresorom," zhodnotil.

Viliam Karas
Zobraziť galériu (4)
Viliam Karas  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podpredseda KDH Viliam Karas si myslí, že minister vyslal občanom signál, že rozhodnutia súdov vlastne netreba rešpektovať. "Minister vnútra poprel činnosť svojich podriadených, ktorí túto osobu obvinili a dlhý čas sa snažia o jej vydanie na Slovensko. Takto sa rozhodne nezvyšuje morálka a integrita v bezpečnostných zložkách. Toto je na uterák, pán minister," skonštatoval. Šutaj Eštok podľa neho opäť potvrdil, že nerozumie úlohám, ktoré má plniť minister vnútra.

Minister Šutaj Eštok by chcel reformu NAKA zrealizovať v najbližších mesiacoch

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) by chcel reformu Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) predstaviť a zrealizovať v najbližších mesiacoch. Predpokladá, že by to mohlo byť ešte pred letom. Uviedol to v stredu."Myslím si, že to bude efektívne, hospodárne a najmä bude platiť to, že polícia bude pracovať na bezpečnosti Slovenska," uviedol. Rezort má podľa neho už dostatok dát. Inšpirovali sa podľa neho aj českým systémom.

Minister v minulosti argumentoval reformu NAKA potrebou reagovať na nové výzvy, ako sú kybernetické útoky či terorizmus, ale aj na rušenie špeciálnej prokuratúry či podstav v polícii. Chcel znížiť počet špecializovaných policajtov. Garantoval pokračovanie vyšetrovania najzávažnejších trestných činov.
 

Viac o téme: OpozíciaMédiáTelevízna reláciaMatúš Šutaj Eštok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu