Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vláda chystá veľké zmeny: NAKA už nebude taká, ako doteraz! Unikli prvé detaily

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/Polícia SR)

BRATISLAVA – Národná kriminálna agentúra, známa aj pod skratkou NAKA, prejde zmenami. Tie by sa mali dotknúť aj Národnej centrály osobitných druhov kriminality, ktorá sa venuje napríklad vyšetrovaniu počítačovej kriminality.

Informáciu o zmenách priniesla nadácia Zastavme korupciu. Ako uviedli, v polovici marca sa uskutočnilo rokovanie zástupcov vedenia odborového zväzu polície. Z jeho záverov, ktoré boli tlmočené ďalej členom a ktoré má nadácia podľa vlastných slov k dispozícii, vyplýva, že v polícii sa má uskutočniť zásadná reorganizácia. Jej prvá fáza už v máji, po prezidentských voľbách. „Z 1300 tabuľkových miest zostane len 500, dotkne sa to najmä NAKA a  NCODK (národná centrála osobitných druhov kriminality). NAKA pritom rieši najvážnejšie ekonomické trestné činy, korupciu a organizovaný zločin. V súčasnosti na nej pracuje približne 600 policajtov, pričom po reorganizácii ich má zostať približne 250. Zvyšok zrejme presunú na nižšie útvary,“ uviedli.

archívne video 

Matúš Šutaj Eštok vysvetľuje diskusiu s medzinárodne hľadaným extrémistom Bombicom (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Pripomenuli, že dnes má NAKA celoslovenskú pôsobnosť a delí sa na štyri odbory (Bratislava, Západ so sídlom v Nitre, Stred so sídlom v Banskej Bystrici, odbor Východ so sídlom v Košiciach). Každý odbor sa následne delí na oddelenia. Spolu je na každom odbore 11 oddelení s výnimkou Bratislavy, kde je ich až 12. „Každé oddelenie rieši najmä svoju agendu a tou je: násilná organizovaná kriminalita a kriminalita zločineckých štruktúr, extrémizmus a terorizmus, korupcia a trestná činnosť týkajúca sa eurofondov, závažná ekonomická a daňová trestná činnosť, analytická činnosť, finančné vyšetrovania," vysvetlili. Na NAKA tiež pôsobí protiteroristická centrála a protidrogová centrála

Zmeny sa majú dotknúť aj NCODK, teda prezidiálneho úradu s celoštátnou pôsobnosťou, ktorý vykonáva najmä vyšetrovanie environmentálnej a počítačovej kriminality. Políciu majú čakať tiež ďalšie škrty súvisiace so šetrením. „Pri takejto zmene existuje obava, či bude štát vedieť efektívne bojovať proti najzávažnejšej kriminalite a napĺňať medzinárodné záväzky, nakoľko tieto dva úrady majú na starosti finančné vyšetrovanie, resp. zaisťovanie majetku,“ uviedla nadácia. Pripomenula tiež nedávne zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry.

Vláda chystá veľké zmeny:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Polícia SR)

Šutaj Eštok sa zmenami netajil

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok už dávnejšie avizoval, že k zmenám príde. „Verejne hovoríme, že NAKA prejde reorganizáciou, nehovoríme, že bude zrušená,“ vyhlásil začiatkom roka. Prisľúbil však, že žiadne trestné stíhanie či akákoľvek živá vec, ktorú dnes NAKA rieši, nebude zametená pod koberec a všetko sa prešetrí. Ešte predtým sa nechal počuť, že z NAKA, ktorá bola na začiatku elitným útvarom s 200 policajtmi, je dnes obrovský moloch, ktorá má pod sebou 700 ľudí. Označil ju za neefektívnu.

Minulý týždeň uviedol, že by chcel reformu predstaviť a zrealizovať v najbližších mesiacoch. Predpokladá, že by to mohlo byť ešte pred letom. "Myslím si, že to bude efektívne, hospodárne a najmä bude platiť to, že polícia bude pracovať na bezpečnosti Slovenska," uviedol. Rezort má podľa neho už dostatok dát. Inšpirovali sa podľa neho aj českým systémom.

Minister v minulosti argumentoval reformu NAKA potrebou reagovať na nové výzvy, ako sú kybernetické útoky či terorizmus, ale aj na rušenie špeciálnej prokuratúry či podstav v polícii. Chcel znížiť počet špecializovaných policajtov. Garantoval pokračovanie vyšetrovania najzávažnejších trestných činov.

Viac o téme: ZmenyMinister vnútraNAKAZastavme korupciuMatúš Šutaj Eštok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu