Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Štvrtá žiadosť bude vyhodnocovaná po splnení legislatívnych krokov, povedal Kmec

Peter Kmec
Peter Kmec (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Vyhodnocovanie štvrtej žiadosti o platbu v rámci plánu obnovy bude pokračovať až po splnení legislatívnych krokov. Ide o otázky udržateľnosti dôchodkového systému a limitov verejných výdavkov, ktoré by mali byť predmetom aprílovej parlamentnej schôdze. Uviedol to v stredu po rokovaní vlády vicepremiér pre eurofondy a plán obnovy SR Peter Kmec (Hlas-SD).

"Vyhodnocujeme štvrtú žiadosť o platbu. Ak by Európska komisia (EK) vyhodnotila, že sme nesplnili niektoré míľniky a ciele, tak tam sú aj sankčné mechanizmy. Tam sme sa ešte nedostali, pretože hodnotenie bude pokračovať a čaká sa na legislatívny proces," priblížil Kmec s tým, že ide o štandardný postup. Predpokladá, že vyhodnotenie štvrtej žiadosti by následne mohlo byť známe začiatkom alebo v priebehu mája.

VIDEO

Tlačová konferencia z Úradu vlády (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ako uviedol, aktuálne prebieha intenzívna diskusia týkajúca sa pozície v oblasti právneho štátu. Generálna prokuratúra (GP) SR a Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR podľa jeho slov už zaslali odpovede eurokomisárovi pre spravodlivosť Didierovi Reyndersovi. Odpoveď EK na tzv. observation letter odoslala aj sekcia plánu obnovy. Vysvetlila v ňom novú štruktúru GP SR. "Keď dostatočne vysvetlíme že GP SR ochraňuje finančné záujmy EÚ, tak si myslím, že budeme mať s EK rovnaký prístup," uzavrel Kmec. 

Viac o téme: Peter Kmec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu