Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Hnutie Slovensko víta rozhodnutie Ústavného súdu: Nepovažuje ho za víťazstvo opozície

Hnutie Slovensko Zobraziť galériu (4)
Hnutie Slovensko (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Predseda opozičného hnutia Slovensko a poslanec parlamentu Igor Matovič víta rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorým pozastavil účinnosť časti novely trestných kódexov. Odmieta však, že by toto rozhodnutie bolo víťazstvom opozície. Uviedol to na štvrtkovej tlačovej besede.

archívne video

Vítam rozhodnutie Ústavného súdu, že nepozastavil účinnosť zrušenia ÚŠP, hovorí Robert Fico (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Matovič zdôraznil, že aj keď sudcovia ÚS boli zvolení za vlády Smeru-SD, ich rozhodnutie je prejavom toho, že majú vlastnú integritu, rozhodli sa byť osobnosťami v otázkach práva a Slovensku dávajú nádej, že novelu Trestného zákona vyhlásia za protiústavnú. "Ústavný súd chránil verejný záujem, práva nás všetkých a najmä práva obetí trestných činov," povedal Matovič.

Hnutie Slovensko víta rozhodnutie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Rozhodnutie ÚS považuje poslankyňa Veronika Remišová (hnutie Slovensko, KÚ, Za ľudí) za kľúčové, pretože podľa nej pozastavil účinnosť pri najperfídnejších zmenách, ktoré chcela presadiť koalícia. "Pokus o zmenu premlčacích lehôt, udelenie amnestie svojim ľuďom a nebezpečným zločincom...," priblížila. 

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (4)
Veronika Remišová  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Poslanec Gábor Grendel (hnutie Slovensko, KÚ, Za ľudí) vníma rozhodnutie ÚS ako dobrú aj zlú správu. "Zlou správou je, že Úrad špeciálnej prokuratúry zanikne. Tušili sme to, pretože špeciálna prokuratúra nie je priamo v ústave spomenutá a nie je ani ústavným zákonom zriaďovaná," uviedol Grendel. Dobrou správou podľa neho je existencia nádeje, že sa vládnej koalícii nepodarí doručiť beztrestnosť vybraným, vplyvným ľuďom.

Gábor Grendel
Zobraziť galériu (4)
Gábor Grendel  (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Ústavný súd pozastavil účinnosť časti novely trestných kódexov. Pozastavenie sa týka všetkých schválených zmien v Trestnom zákone, zákone o trestnej zodpovednosti právnických osôb a niektorých paragrafov Trestného poriadku. Vyplýva to z rozhodnutia zo stredajšieho (28. 2.) neverejného zasadnutia pléna ÚS. ÚS zároveň prijal návrhy prezidentky SR Zuzany Čaputovej a opozičných strán na posúdenie ústavnosti novely na ďalšie konanie. Návrhom na pozastavenie účinnosti vo zvyšnej časti vrátane rušenia ÚŠP súd nevyhovel.

Viac o téme: Igor MatovičÚstavný súdHnutie SlovenskoTrestný Zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu