Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prezidentka odobrila novelu, ktorá rieši vozidlá s právom prednostnej jazdy

Prezidentka SR Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (2)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Vozidlo s právom prednostnej jazdy skupiny C1 bude môcť viesť aj vodič s jednoročnou praxou vo vedení tohto typu vozidla. V súčasnosti sú to dva roky. Vyplýva to z novely zákona o cestnej premávke, ktorú v pondelok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Informoval o tom riaditeľ odboru komunikácie prezidentskej kancelárie Jozef Matej. Zmeny sa týkajú vozidiel integrovaného záchranného systému.

archívne video

Prezidentka Čaputová pri príležitosti druhého výročia začiatku ruskej invázie na Ukrajine (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

Potreba úpravy vychádzala podľa predkladateľov z aplikačnej praxe, keď sa zmenila hmotnosť najmä pri vozidlách integrovaného záchranného systému. "Doposiaľ boli konštruované tak, že ich celková hmotnosť nepresahovala 3500 kilogramov (kg), v súčasnosti pri nezmenenom účele taktického využitia pri záchrane životov a ochrane majetku obyvateľstva SR celková hmotnosť týchto vozidiel presahuje 3500 kg, avšak vo väčšine prípadov nepresahuje 4000 kg," uviedli v dôvodovej správe k návrhu.

Nová legislatíva bude účinná od 1. apríla

Legislatívnou zmenou sa upravuje dĺžka povinnej praxe. Po novom sa bude vyžadovať vek vodiča 21 rokov, prax aspoň dva roky vo vedení motorového vozidla v kategórii B, následne je vodičovi umožnené viesť vozidlo s právom prednostnej jazdy a následne vodič po získaní oprávnenia pre kategóriu C1 vyžaduje ďalší rok vodičskej praxe v tejto kategórii. "A až po týchto lehotách by mohol viesť vozidlo v kategórii C1 s využitím práva prednostnej jazdy," vysvetlili predkladatelia.Nová legislatíva bude účinná od 1. apríla.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (2)
Zuzana Čaputová  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Prezidentka podpísala novelu zákona o regionálnej investičnej pomoci

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o regionálnej investičnej pomoci, ktorú 13. februára schválila Národná rada (NR) SR. Investície v odvetviach strategických pre prechod na klimaticky neutrálne hospodárstvo tak budú zamerané na riešenie hlavných aspektov závislosti od fosílnych palív a na podporu transformácie smerom k cieľom plánu REPowerEU. O podpísaní zákona v pondelok informoval riaditeľ odboru komunikácie Kancelárie prezidentky (KP) SR Jozef Matej.Na účely podpory týchto investícií zavádza zákon mimoriadnu investičnú pomoc v odvetviach strategických pre prechod na klimaticky neutrálne hospodárstvo, ktorá je založená na už existujúcom právnom rámci regionálnej investičnej pomoci.

"Návrh zákona reaguje na krízu vyvolanú agresiou Ruskej federácie voči Ukrajine, ktorá spôsobila naliehavú potrebu znižovania závislosti SR a EÚ od fosílnych palív, a to urýchlením zavádzania energie z obnoviteľných zdrojov. Aj vzhľadom na globálne výzvy hrozí odklonenie investícií do týchto odvetví v prospech tretích krajín mimo Európskeho hospodárskeho priestoru," uviedlo MH.Zákon sa podľa MH SR zameriava na vytýčenie špecifických pravidiel a podmienok pre mimoriadnu investičnú pomoc, pričom vo všetkých ostatných aspektoch primerane aplikuje pravidlá a podmienky poskytovania regionálnej investičnej pomoci.

archívne video

Prezidentka si uctila pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"Tento prístup bol zvolený z dôvodu efektívne nastaveného systému poskytovania regionálnej investičnej pomoci, veľkej podobnosti regionálnej a mimoriadnej investičnej pomoci a z dôvodu potreby čo najrýchlejšieho zavedenia podpory investícií v odvetviach strategických pre prechod na klimaticky neutrálne hospodárstvo do praxe," dodalo MH v predkladacom návrhu.

Viac o téme: PodpisNovelaZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu