Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dohoda o mieri na Ukrajine musí rešpektovať vôľu Ukrajincov, povedala Čaputová

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

DUBNICA NAD VÁHOM - Akákoľvek dohoda, ktorá zabezpečí spravodlivý mier na Ukrajine, bude dobrá dohoda. Keďže Ukrajina sa bráni voči agresii na svojom území, musíme rešpektovať predovšetkým vôľu Ukrajincov. V predvečer druhého výročia invázie Ruska na Ukrajinu to povedala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

"Už niekoľko mesiacov predtým boli medializované informácie o tom, že takéto niečo Ruská federácia voči Ukrajine chystá. Stále to popierali, hovorili len o cvičení v blízkosti hraníc, potom, že ide o denacifikáciu a mierovú operáciu. Pamätáme si všetky tieto teórie, ktoré sa napokon nepotvrdili," priblížila prezidentka. 

archívne video

Fico na summite EÚ o dohode o finančnej pomoci Ukrajine (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

V tom čase podľa nej nikto nevedel, ako sa to bude vyvíjať a ako ďaleko (Rusi) zájdu. "Aj vďaka medzinárodnej i slovenskej pomoci a statočnosti samotných Ukrajincov sa hlavné boje darí udržiavať len na východe. Pod paľbou je celé územie Ukrajiny aj hlavné mesto, sama som po vypuknutí konfliktu Kyjev i územia ďalej na východ navštívila. Vojnu je tam cítiť všade a najmä je všade cítiť obrovskú ľudskú tragédiu," zdôraznila prezidentka.

Viac o téme: MierAgresiaUkrajinaZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu