Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na ochranu a kontrolu hranice s Ukrajinou pribudnú nové služobné vozidlá s prestavbou

Príslušníkom Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru odovzdali nové služobné vozidlá Zobraziť galériu (3)
Príslušníkom Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru odovzdali nové služobné vozidlá (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra zakúpilo nové služobné cestné vozidlá, ktoré dnes do užívania jednotlivým organizačným zložkám Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru odovzdali minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok, prvá štátna tajomníčka MV SR Lucia Kurilovská a riaditeľ hraničnej a cudzineckej polície Jozef Masnica.

"Boj proti nelegálnej migrácii je našou absolútnou prioritou. Dnes odovzdávame 25 nových crossoverov Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru, ktoré budú prerozdelené v rámci líniového riadenia po celom území Slovenska, v celkovej hodnote za takmer 700 000 eur. Ministerstvo vnútra zakúpilo tieto vozidlá v zmysle Rámcovej partnerskej dohody medzi agentúrou Frontex a Ministerstvom vnútra," povedal minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok.

Súčasné služobné vozidlá v užívaní Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru sú zväčša zastaralé. Najazdené majú v priemere okolo 350 000 kilometrov a sú staré 14 až 16 rokov. Vozový park Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru doplní 25 automobilov typu crossover.

Technická špecifikácia odovzdaných vozidiel: 

13 ks automobilov typu crossover Kia XCeed, 1,5 T- GDi vo výbave Gold s prestavbou a príslušenstvom, sada zimných kolies, svetelné a zvukové výstražné zariadenie s určením pre Policajný zbor - rampa, set polepov, príprava na montáž vozidlovej rádiostanice, hasiaci prístroj

12 ks automobilov typu crossover Kia XCeed 1,5 T- GDi vo výbave Gold s príslušenstvom, sada zimných kolies, hasiaci prístroj

Príslušníkom Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru odovzdali nové služobné vozidlá
Zobraziť galériu (3)
Príslušníkom Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru odovzdali nové služobné vozidlá  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

"Tak ako sú tieto vozidlá odovzdávané, tak zabezpečujeme celé technické vybavenie aj všetkých ďalších zložiek, ktoré participujú a podieľajú sa na tejto ochrane. Teraz je tu priestor poďakovať sa všetkým, ktorí sa na tom podieľajú, nie len z hľadiska zabezpečenia finančných prostriedkov, ale všetkým tým, ktorí participujú na tom, aby naša hranica bola chránená, vykonávajú svoju prácu s obrovským nasadením a myslím si, že všetko čo napĺňa heslo pomáhať a chrániť  napĺňajú absolútne v plnom rozsahu," povedala prvá štátna tajomníčka MV SR Lucia Kurilovská.

Nové služobné vozidlá budú prerozdelené jednotlivým organizačným zložkám Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru a to za účelom kvalitného plnenia služobných úloh: 

 -V prípade dočasného obnovenia kontroly hraníc na vnútorných hraniciach SR s poukazom na vývoj nárastu nelegálnej migrácie na našom území 

-k vykonávaniu kontrol oprávnenosti pobytu, plnenia podmienok a dodržiavania povinností cudzinca podľa zákona o pobyte cudzincov

-bezpečnostno-represívne akcie zamerané na nelegálne zamestnávanie

-vykonávanie operatívno - pátracej činnosti so zameraním na prechádzanie, odhaľovanie a dokumentovanie organizovanej, opakovanej a závažnej trestnej činnosti podľa vecnej príslušnosti Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru

-operatívno - pátracia činnosť, pátranie po osobách a veciach

-získavanie informácií v rámci výkonu operatívno - pátracej činnosti nedovoleného prekročenia štátnej hranice a problematiky obchodovania s ľuďmi v rámci spolupráce s rezortnými, mimorezortnými subjektmi a so zahraničnými partnermi

-realizácia úkonov príslušníkov Policajného zboru, ako je predvádzanie nelegálnych migrantov, ich vyhosťovanie, eskortovanie do útvarov policajného zaistenia pre cudzincov, readmisie. V prípade narušenia hraníc zvýšeným počtom nelegálnych migrantov na sekundárnej tranzitnej trase bude ministerstvo vnútra promptne reagovať nasadením zvýšených kontrol a zvýšením počtu hraničnej polície, a to aj za pomoci novej automobilovej techniky.

Príslušníkom Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru odovzdali nové služobné vozidlá
Zobraziť galériu (3)
Príslušníkom Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru odovzdali nové služobné vozidlá  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

"Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí sa pričinili o takto masívnu obnovu techniky,  tieto vozidlá pomôžu službe plniť náročné úlohy, ktoré pred nami tento rok stoja. Policajtom želám veľa šťastných kilometrov," povedal riaditeľ hraničnej a cudzineckej polície Jozef Masnica.

Viac o téme: VozidláHranicaOchrana Kontrola UkrajinaMatúš Šutaj Eštok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu