Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Prezidentka udeľovala vyznamenania: Dostala ho Vlhová či Polák! FOTO Pozrite sa na tú parádu, Čaputová len tak žiarila

Mária Bieliková, zakladateľka KInIT, vedecká pracovníčka

Rad Ľudovíta Štúra II. triedy, občiansky, za mimoriadne zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti vedy a techniky, ako aj školstva

Mária Bieliková sa narodila 21. augusta 1966 v Ilave. V rokoch 1984 až 1989 študovala na Elektrotechnickej fakulte Slovenskej vysokej školy technickej v Bratislave (dnes Elektrotechnická fakulta Slovenskej technickej univerzity - STU). V rokoch 1992 až 1993 pôsobila na The University of Sheffield.

Pôsobila na svojej materskej fakulte ako odborná asistentka, v rokoch 2001 až 2003 zastávala post prodekanky pre vzdelávanie. Stála pri zrode Fakulty informatiky a informačných technológií (FIIT) STU, kde bola takisto v rokoch 2003 až 2011 prodekankou pre výskum a prvou zástupkyňou dekana.

V roku 2005 získala profesorský titul, čím sa zaradila medzi jeho najmladšie držiteľky na Slovensku. Pôsobila na Ústave informatiky, informačných systémov a softvérového inžinierstva FIIT STU. V decembri 2015 sa stala dekankou fakulty.

Profesorka Mária Bieliková je poprednou svetovou odborníčkou a výskumníčkou v oblasti umelej inteligencie. Získala viacero ocenení, v roku 2010 Cenu ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR, Osobnosť vedy a techniky za mimoriadne medzinárodne uznané výsledky vo výskume a zapájanie mladých talentovaných informatikov do výskumu. V roku 2016 jej udelili ocenenie IT Osobnosť roka.

V roku 2020 opustila fakultu a založila Kempelenov inštitút inteligentných technológií, ktorý združuje a vychováva odborníkov na umelú inteligenciu a viaceré oblasti informatiky v prepojení na ďalšie disciplíny – napr. analýza a spracovanie dát o používateľoch na webe, dezinformácie, modelovanie škodlivého správania, dátová analytika pre zelenú energiu, informačná bezpečnosť, tiež etika a ľudské hodnoty v informačných technológiách.

Viac o téme: Zuzana ČaputováŠtátne vyznamenania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu