Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Prezidentka udeľovala vyznamenania: Dostala ho Vlhová či Polák! FOTO Pozrite sa na tú parádu, Čaputová len tak žiarila

Rudolf Fiby, kňaz a disident

Rad Ľudovíta Štúra II. triedy, občiansky, in memoriam za mimoriadne zásluhy o demokraciu a jej rozvoj, ľudské práva a slobody a ich ochranu

Rudolf Fiby sa narodil 4. apríla 1946 v Nitre. Po skončení štúdia v odbore matematika na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave začal pracovať v auguste 1969 ako asistent na Katedre geometrie Prírodovedeckej fakulty UK. Po normalizačných previerkach ho v decembri 1974 prepustili zo zamestnania.

Od januára 1975 do septembra 1992 pracoval ako výskumný pracovník v Ústave technickej kybernetiky Slovenskej akadémie vied. Do podzemných kresťanských aktivít sa zapájal od roku 1971.  V roku 1974 spolu s Vladimírom Juklom, Silvestrom Krčmérym a Eugenom Valovičom založili spoločenstvo Fatima, ktoré zásadne ovplyvnilo spoločensko-náboženské dianie na Slovensku v období normalizácie. Tajne zabezpečovalo prepravu a distribúciu náboženských kníh, vydávalo viacero samizdatových časopisov.

Po ukončení tajných filozofických a teologických štúdií bol vo februári 1978 vysvätený v Poľsku za kňaza. V decembri 1987 sa stal neformálnym šéfredaktorom samizdatového časopisu Náboženstvo a súčasnosť. Pracovné cesty do vtedajšieho Sovietskeho zväzu takisto využíval na tajnú prepravu náboženskej literatúry. Jeho aktivity zaznamenala aj sovietska tajná služba KGB. Pre jeho aktivity ho sledovala ŠtB a niekoľkokrát ho predvolala na výsluch.

V jeho byte sa zrodila myšlienka zorganizovať na Slovensku pokojnú demonštráciu za náboženské slobody. "Sviečku a chuť mám," reagoval na nápad Rudolf Fiby. Myšlienka sa stala skutočnosťou 25. marca 1988, keď sa konala Sviečková manifestácia v centre Bratislavy. Proti jej účastníkom vtedajšia štátna moc tvrdo zasiahla.

Do odchodu do dôchodku pracoval Rudolf Fiby v počítačovej firme. Zomrel 9. októbra 2014 v Košiciach.

Viac o téme: Zuzana ČaputováŠtátne vyznamenania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu